Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Το πλοιάριο και η «Ευρωπούλα», Διδακτική ιστορία


Ένα όμορφο γαλάζιο πλοιάριο γεμάτο χαρούμενους επιβάτες ταξίδευε στο Αιγαίο. Στο κατάστρωμα επικρατούσε κέφι και χαρά. Και τι δεν τους πρόσφερε αυτό το πλοίο!  Παντός είδους τροφές, ενδύματα από τα πλέον απλά μέχρι πολυτελή, κοσμήματα, παιχνίδια, είδη σπόρ, κλπ. Διέθετε βιβλιοθήκη, κινηματογράφο, αίθουσα χορού, ορχήστρα και δύο ταβέρνες. Μια ζωή όνειρο.
Και ήρθε η έκπληξη! Χάθηκαν οι τροφές. Έπεσε τέτοια πείνα μεσοπέλαγα που κινδύνευσε η ζωή όλων. Από την ασιτία έγιναν όλοι πιο ευάλωτοι στο κρύο αλλά προς εκπληξή τους είχαν χαθεί και τα ενδύματα και τα κλινοσκεπάσματα. Αμέσως οι πάντες ψάχτηκαν να βρουν τα πορτοφόλια τους για να προλάβουν να αγοράσουν όσο όσο τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Νέα δυσάρεστη έκπληξη. Τα χρήματα μέσα στα πορτοφόλια ήταν πλαστά. Τα είχαν κλέψει και τα είχαν αντικαταστήσει με κοινά χαρτιά για να ζουν όλοι με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.
Η αλήθεια δεν άργησε να λάμψει. Το κακό είχε διαπραχθεί από τον κυβερνήτη και τους αξιωματικούς του πλοίου. Είχαν εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη των επιβατών και τους είχαν κατακλέψει. Κατα την διάρκεια του πλου ειχαν προλάβει και είχαν πουλήσει τα κλοπιμαία σε παραπλέον πλοίο και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Όλοι τώρα στο κατάστρωμα περίμεναν στωικά το θάνατο. Αλλά το χειρότερο δεν άργησε να έλθει. Το πλοίο άρχισε να βουλιάζει. Οι άθλιοι είχαν πουλήσει ακόμη και τις μηχανές του, το πηδάλιο, τα σωσίβια κλπ. Σε λίγο όλοι βρέθηκαν μέσα στο πέλαγος πιασμένοι από μία σανίδα ή άλλο αντικείμενο.
Ένα παρπλέον πλοίο, η Ευρωπούλα, τους βοήθησε. Έριξε σωσίβια, φαγητά, ρουχισμό, και υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει να τους παραλάβει αφού εκτελέσει και το δρομολόγιο της επιστροφής. Περνώντας στην επιστροφή τους βρήκε να μαλλώνουν, γιατί οι μισοί είχαν κλέψει τους άλλους μισούς και τους είχαν αφήσει ετοιμοθάνατους στο πέλαγος. Αγανακτησμένος ο καπετάνιος τους έδωσε νέα βοήθεια αλλά με την προύπόθεση ότι θα τηρήσουν τους κανονισμούς που θα τους επέβαλλε για να επιζήσουν. Τότε όλοι οι ευρισκόμενοι στο πέλαγος άρχισαν να τον μουτζώνουν και να του λένε ότι δεν δέχονται διαταγές από ξένους.
Ο ξένος καπετάνιος τά έχασε αλλά πολιτισμένος ων δεν τους εκδικήθηκε. Εκτέλεσε το δρομολόγιό της επιστροφής  και επέστρεψε με σκοπο να τους περισυλλέξει. Δεν τα κατάφερε όμως! Είχαν σκορπισθεί στο πέλαγος. Και μέσα στη θάλασσα είχαν κατακλέψει ο ένας τον άλλο, είχαν μείνει χωρίς σωσίβια και τροφές και αντί να κοιτάζουν να σωθούν είχαν χωρισθεί σε ομάδες και βρίζονταν αναμεταξύ τους. Το πιο τρελλό δε ήταν, ότι έβριζαν και κατηγορούσαν πιο πολύ αυτούς που ήθελαν να τους βοηθήσουν!!

Ο ξένος καπετάνιος έστρεψε το πλοίο του και απομακρύνθηκε ψιθυρίζοντας.

Γ ι α   ν α   σ ω θ ε ί τ ε,   π ρ έ π ε ι   ν α   τ ο   θ έ λ ε τ ε   κ ι ό λ α ς   κ α ι   ν α   τ ο  α ξ ί ζ ε τ ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: