Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Η εκδημία του αειμνήστου και σεβαστού Γέροντος Πρωτοπρεσβυτέρου π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ



Σήμερα, 29 Μαρτίου 2016, η Ενορία Παντανάσσης, η Πόλη των Πατρών και η Εκκλησία γενικότερα κηδεύουν με πόνο και χαρμολύπη ένα σεβάσμιο και αγιασμένο κληρικό της, τον Πρωτ. π. Γεώργιο Παπασταύρου.

          Μετά από μια μεστή και αγλαόκαρπη θητεία στον αμπελώνα του Κυρίου, οδεύει πλήρης ημερών προς την Βασιλεία του Θεού για να συνεχίσει εκεί τις λειτουργίες στο υπερουράνιο θυσιαστήριο.

Η εκδημία ενός δικαίου, σεμνού, αγωνιστή εργάτη του ευαγγελίου οδήγησε σήμερα όλους όσους τιμούσαν και σέβονταν το πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου πατρός στον Ι. Ναό Παντανάσσης, για να προσευχηθούμε και συνοδεύσουμε στα ουράνια σκηνώματα τον σεβαστό μας συμπρεσβύτερο και να λάβουμε την ευλογία του.

Η σύναξη  των πιστών και κληρικών-με πλειάδα ιεραρχών και κληρικών κάθε βαθμού- ήταν συγκλονιστική. Όλοι έχουν να θυμηθούν και να πουν κάτι αγαθό για τον αείμνηστο π. Γεώργιο, του οποίου η παρουσία σημάδεψε την πνευματική ζωή της κοινωνίας μας. Ιδιαίτερα δε εκείνοι που άμεσα ή έμμεσα στοίχησαν την πορεία της ζωής τους στην πνευματική χειραγώγηση του π. Γεωργίου.

Ο π. Γεώργιος ήταν ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος. Έδινε στέρεα τροφή στα πνευματικά του παιδιά και πρόβαλλε το θέλημα του Θεού αφαλκίδευτον καθώς και την πατερική διδασκαλία. Τον ενδιέφερε το αιώνιο περισσότερο και το αληθινό. Αυτό ζούσε και ο ίδιος και αυτό μετέδιδε με ακρίβεια και πνευματική ευθύνη. Η αλήθεια είναι απόλυτη και δεν επιδέχεται συμβιβασμούς. Γι’ αυτό και η επιμονή του σε πολλά ζητήματα τον έκαναν «αυστηρό» και απόλυτο, για να διαπιστώνουμε λίγο αργότερα πόσο δίκιο είχε.

Ο π. Γεώργιος άνοιξε και υπηρέτησε  πολλούς τομείς με επιτυχία και σοφία, πέρα από τις επιφορτισμένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Γλαφυρός ομιλητής, διακριτικός πνευματικός-εξομολόγος, ένθερμος ιεροκήρυκας, πετυχημένος πνευματικός χειραγωγός των ψυχών.

Υπήρξε άδολος, ακάματος, ζηλωτής κληρικός. Η Πάτρα στην οποία υπηρέτησε περίπου εξήκοντα έτη ως εφημέριος, στην αρχή στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια στον Ι. Ν. Παντανάσσης, άφησε έκδηλα τη σημάδια της πνευματικής του προσφοράς και εργασίας.

Ως λειτουργός ήταν γλυκύς, κατανυκτικός και συγκινούσε τους πιστούς. Ήταν ακριβής στο τυπικό, δεν βιάζονταν στην θ. λατρεία, είχε ωραία άρθρωση, δεν έκανε παραφωνίες, έψελνε σωστά με την καρδιά, κατανυκτικά, με ευλάβεια και συναίσθηση του υπουργήματός του και έτσι βοηθούσε τους πιστούς σε μια συνειδητή συμμετοχή στη θ. λατρεία.

Η παρουσία του σεμνή, ταπεινή και αξιοπρεπής και όχι εξεζητημένη. Είχε την παρουσία ενός Παπαδιαμαντικού ιερέα.

Ως πνευματικός- εξομολόγος ήταν γαλήνιος, ανεκτικός και διακριτικός γέροντας. Δεν απειλούσε τους πιστούς. Συγχρόνως διάκρινε την αμαρτία και έδινε τη σωστή πνευματική αγωγή. Διόρθωνε, δίδασκε και συμβούλευε και στο τέλος ο εξομολογούμενος ένοιωθε, ότι έβγαινε από ψυχικό λουτρό.

Ο Ι. Ν. Παντανάσσης δεν ήταν μόνο τόπος εφημερίας, αλλά και χώρος εξαγιασμού του.

Κοντολογίς ο π. Γεώργιος υπήρξε ένας άριστος οικογενειάρχης, ιδανικός σύζυγος, πετυχημένος πατέρας, με πολυτεκνία και καλλιτεκνία.

Υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης του ευαγγελίου. Αυτός παρά το προκεχωρημένο της ηλικίας του έδειχνε δυναμικός και αεικίνητος.

Υπήρξε πράος και ταπεινός τη καρδία, αρετές δυσεύρετες σήμερα. Τον διέκρινε μια πίστη απλή, σταθερή, αυθόρμητη και πηγαία ευλάβεια.

Αγαπούσε πολύ τους ενορίτες του, το ποίμνιό του. Σε όλους έδειχνε προθυμία, ανεκτικότητα, υπομονή και ειλικρίνεια. Με την παρουσία του δίδασκε την καλοσύνη την ευπρέπεια και την ευαγγελική απλότητα.

Σήμερα η τοπική μας Εκκλησία και ιδιαίτερα η Ενορία της Παντανάσσης, κλαίει  και δακρύζει γιατί χάνει τον πνευματικό της πατέρα, αλλά και προπέμπει με ευχές και προσευχές στον παράδεισο μετά των αγίων τον παπά Γιώργη.

Μαζί με τον σιγανό πόνο όλοι μας νοιώθουμε μια ψυχική ευφροσύνη μέσα την καρδιά μας, γιατί έχουμε την αίσθηση, ότι οι άγγελοι οδηγούν την αγία ψυχή του γέροντος στα σκηνώματα του Θεού. Αυτό το όραμα της αιωνιότητας  καθοδηγούσε τη ζωή σου,  το υπηρέτησε συνειδητά και με θαυμαστή συνέπεια.

Αυτό λοιπόν το όραμα ας βρίσκεται πάντοτε μπροστά σε όλους μας. Εκεί μέσα είθε να δώσει ο Θεός να συναντήσουμε την αγία μορφή σου.

Η μνήμη σου ας είναι αιώνια, αδελφέ και συλλειτουργέ π. Γεώργιε.

Να έχουμε την ευχή σας.



Πρωτοπρεσβύτερος

Γερασιμάγγελος Στανίτσας

Εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός ας τον αναπαύει.
Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο πάτερ που αποτυπώνει επακριβώς την οσιακη μορφή του σεβαστού πατρός Γεώργιου.
Την ευχή του να έχουμε

Ανώνυμος είπε...

Όντως ήταν ενάρετος λειτουργός του Κυρίου
να έχουμε την ευχή του και να πρεσβεύει για μας.

Ανώνυμος είπε...

Τον θυμάμαι έτσι απλό ταπεινό πνευματικό άνθρωπο.
Ο Θεός να τον συγχωρέσει και να τον αναπαύσει.
Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Είχα την ευλογία να τον έχω πνευματικό.
Άγιος άνθρωπος με πραγματικό χριστιανικό ενδιαφέρον.
Την ευχή του να έχουμε.