Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η Αστρολογία είναι αποκρυφισμός



Ο αποκρυφισμός έχει σχέση με το “απόκρυφο’, το μυστικό. Με αυτό τον όρο προσδιορίζονται σήμερα οι ικανότητες και το φαινόμενο που δεν μπορούν να ερευνηθούν και να ερμηνευτούν με βάση την κανονική επιστήμη.

          Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του αποκρυφισμού το σύμπαν αποτελεί ενιαίο οργανισμό. Υπάρχει μόνο μία συμπαντική αρχή που διαπερνά τα πάντα (πανθεϊσμός). Ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος να προσδιορίσει τη ζωή του αλλά υπόκειται σε επιρροές που εκπορεύονται από συμπαντικές δυνάμεις.

          Ο κόσμος κατά την αποκρυφιστική αντίληψη, δεν έχει δική του “υπόσταση”, και βρίσκει το “νόημά” του  στην “επιστροφή”  σ’ αυτή τη “συμπαντική αρχή”, στην εξαφάνιση, δηλαδή και “απορρόφησή” του από αυτήν.

          Στο χώρο του αποκρυφισμού αναπτύσσονται ειδικές μέθοδοι και τεχνικές, που με την καθοδήγηση των δασκάλων, οι οπαδοί αυτών των δοξασιών ανακαλύπτουν και υποτάσσουν απόκρυφε δυνάμεις, για να πραγματοποιήσουν μ’ αυτό τον τρόπο τους σκοπούς τους, “καλούς ή κακούς”. Επειδή οι τεχνικές αυτές είναι απρόσιτες από την επιστημονική έρευνα, τα δε προσδοκώμενα αποτελέσματα δεν επιδέχονται επιστημονική έρευνα, γι’ αυτό γίνεται λόγος για “απόκρυφη επιστήμη”.

          Η αστρολογία ανήκει το χώρο του Αποκρυφισμού. Ο αποκρυφιστής του είδους αυτού αναζητάει στα άστρα ένα είδος “μυστικής γραφής”, που θα του αποκαλύψει τα πράγματα και θα τον βοηθήσει να πάρει τις σωστές αποφάσεις “στον σωστό χρόνο”.

          Υποστηρίζεται πως πρόκειται για “επιστήμη” του μέλλοντος του ανθρώπου ανάλογα με τις θέσεις των άστρων και της γέννησης του ανθρώπου και στη διάρκεια της ζωής του.

          Κατά την αντίληψη της αστρολογίας η θέση των άστρων τη στιγμή  της γέννησης ενός ανθρώπου “αποτυπώνει” τη μοίρα του, όπως μια φωτογραφική μηχανή. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να φροντίσει να “εμφανίσει αυτό το φιλμ” και να παρατηρήσει τι υπάρχει στη φωτογραφία της ζωής του. Τότε μπορεί να καταφύγει στον αστρολόγο, για να του εξηγήσει τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσει και κάτω από ποιες συνθήκες.

          Είναι φανερό ότι η εξάρτηση είναι απόλυτη. Ο άνθρωπος που θα πέσει θύμα της αστρολογίας χάνει κάθε ίχνος προσωπικότητας.. Δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις με βάση την προσωπική του εκτίμηση, δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή του ή και την ευθύνη που συνεπάγεται η υπεύθυνη θέση που τυχόν κατέχει μέσα στην κοινωνία.

          Περιττό επομένως να τονισθεί ότι η ενασχόληση με τον αποκρυφιστικό χώρο και συγκεκριμένα με την αστρολογία είναι ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη πίστη.



          Πρωτ. Κ. Φλάκης, “ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ”459-460

Δεν υπάρχουν σχόλια: