Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

16 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ: Αποστόλου και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

“Ο εκ τελώνου κληθείς εις μαθητείαν....”

          Αγία μας Εκκλησία σήμερα εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστή Ματθαίου.

          Τι γνωρίζουμε για τον Ματθαίο;

          Καταγόταν πιθανώς από την Καπερναούμ, όπου ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη. Τελώνης ήταν ο επιφορτισμένος με την είσπραξη των φόρων. Στα χρόνια του Κυρίου οι φόροι ήταν πολύ βαρείς και οι τελώνες συνήθως ήταν άδικοι και άρπαγες, ώστε όχι μόνο να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ρωμαϊκών αρχών, αλλά και οι ίδιοι να ικανοποιούνται. Ο Ματθαίος εισέπραττε τους φόρους στην περιοχή του βορείου μέρους της λίμνης Γεννησαρέτ, κοντά στην Καπερναούμ σε κομβικό σημείο.

          Το όνομά του πριν τον καλέσει ο Χριστός στο αποστολικό αξίωμα ήταν Λευϊς. Πιθανώς να είχε δύο σημιτικά ονόματα Λευϊς και Ματθαίος και μετά την κλήση είναι γνωστός πλέον με το όνομα Ματθαίος. Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει και το όνομα του πατέρα του, Αλφαίος.

          Σύμφωνα με την παράδοση ο Ματθαίος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ιουδαίους της Παλαιστίνης, για τους οποίους έγραψε το Ευαγγέλιο του πρώτα στη διάλεκτο τους -αραμαϊκά- και μετά το μετάφρασε ο ίδιος στα ελληνικά. Κήρυξε επίσης το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία. Για τον θάνατό του δεν υπάρχει καμιά επιβεβαιωμένη μαρτυρία.

          Ο ίδιος δεν αναφέρει τίποτε για τον εαυτό του. Απλά καταγράφει το όνομά του μεταξύ των Δώδεκα Αποστόλων χωρίς να κρύβει τον προηγούμενο αμαρτωλό βίο του, όταν ήταν τελώνης. Ο Ιησούς Χριστός τον βρήκε “επί το τελώνιον”, που σημαίνει πως ήταν εν ενεργεία τελώνης Και πως μέσα από την αμαρτία τον κάλεσε να τον μεταμορφώσει σε Απόστολό του. Επίσης, και τους άλλους μαθητές από τον χώρο της εργασίας τους τους κάλεσε ο Διδάσκαλος. Η αλιεία ήταν ταπεινή αλλά αξιοπρεπής εργασία, ενώ το τελώνιο αμαρτωλή συναλλαγή.

          Γιατί ο Ματθαίος δεν κλήθηκε μαζί με τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τους λοιπούς μαθητές; Ο Κύριος που γνωρίζει καλά το περιεχόμενο των καρδιών, όσο και τα απόρρητα της διάνοιας του καθενός, ήξερε πότε ο κάθε μαθητής ήταν έτοιμος ψυχικά και ώριμος πνευματικά να υπακούσει στην πρόσκλησή Του, υπογραμμίζει ο ιερός Χρυσόστομος . Τον κάλεσε αργότερα, όταν η φήμη του Διδασκάλου ήταν μεγάλη και ο Ματθαίος έτοιμος να αποδεχθεί.

          Γιατί ο Χριστός κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα έναν αμαρτωλό; Ο Ιησούς Χριστός λέγει ο άγιος Ι. Χρυσόστομος, δεν ήρθε στον κόσμο για να θεραπεύσει μόνο σώματα, αλλά κυρίως ψυχές, με το να συγχωρεί τις αμαρτίες. Και η άφεση των αμαρτιών είναι έργο μόνο του Θεού.

          Στην κλήση του Ματθαίου δεν βλέπουμε μόνο τη δύναμη του Χριστού, ο Οποίος τον καλεί, αλλά και την υπακοή του κληθέντος μαθητού. Ο Διδάσκαλος, καλώντας τον στη μαθητεία, τον προσκαλεί με τη φράση: “Ακολούθησέ με”. Και εκείνος σηκώθηκε και τον ακολούθησε. Ούτε αντιστάθηκε, ούτε σκέφθηκε πονηρά, μήπως εκείνη την ώρα ο Διδάσκαλος τον ενέπαιζε ή τον εξαπατούσε.

          Αμέσως εγκατέλειψε το τελώνιο και τον πρότερο του βίο και προστέθηκε στον κατάλογο των Δώδεκα Αποστόλων. Η υπακοή του ήταν απόλυτη φυσιολογική όπως και των λοιπών μαθητών οι οποίοι εγκατέλειψαν “ευθέως” το πλοίο και τον πατέρα τους.

          Μετά την κλήση ακολούθησε και δεύτερη τιμή. Έγινε ομοτράπεζος με τον Κύριο. Άρα, πολύ γρήγορα θεραπεύθηκε από την αμαρτία. λέει ο ι. Χρυσόστομος. Σ’ αυτό το τραπέζι παρακάθισαν ως συνδαιτυμόνες και πολλοί “ομότεχνοί του τελώνες. Ομόρφυνε η ψυχή του κοντά στον Διδάσκαλο και θέλησε να μοιρασθεί μαζί του τόσο το φαγητό, όσο και τη σωτηρία. Όταν μια ψυχή γεμίσει από Χριστό, δεν Τον κρατάει για τον εαυτό της μόνο. Απεναντίας, τον προσφέρει σαν σωτήριο άρτο στους φίλους, τους οικείους και τους γνωστούς.

          Αν και το τραπέζι που παρατέθηκε, ήταν από άδικα χρήματα, εν τούτοις ο Ιησούς Χριστός παραβρέθηκε, γιατί το πνευματικό κέρδος εκείνη τη μέρα ήταν μεγάλο, διδάσκει και πάλι ο Χρυσόστομος. Ως αληθινός ιατρός ο Κύριος στο τραπέζι αυτό οδήγησε πολλούς τελώνες και αμαρτωλούς στη μετάνοια.

          Μακάρι η σημερινή εορτή του ευαγγελιστή Ματθαίου να σαγηνέψει και τις καρδιές όλων μας.. Κι αν είμαστε αμαρτωλοί, στο χέρι μας είναι να γίνουμε μαθητές , ευαγγελιστές και απόστολοι του Κυρίου ημών.

      Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: