Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Υπάρχει μετάνοια στους άρχοντες σήμερα;

 


Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών αρχόντων δεν είναι πιστά τέκνα της Εκκλησίας. Είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στα λόγια. Ο Μέγας Θεοδόσιος ήταν πιστότατος. Έστω και αν έκανε αυτό το οποίο έκανε. Ήταν πιστότατος. Φοβόταν τον Θεό. Ήταν συνειδητό μέλος της Εκκλησίας. Και γενικά στο Βυζάντιο, κατά το πλείστον, οι βασιλείς ήσαν ευσεβείς. Μπορεί να είχαν ανθρώπινα πάθη, να έκαναν σφάλματα, αλλ’ είχαν ευσέβεια, είχαν φόβο Θεού. Σήμερα δεν έχουμε τέτοιους άρχοντες. Και όταν λέγω σήμερα, εννοώ και χθες και προχθές.

          Βλέπετε ότι στα διατάγματα, τα οποία εκδίδουν οι άρχοντές μας την πρώτη του νέου έτους  ή την 28η Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου, δεν υπάρχει πουθενά η λέξι Θεός, Χριστός, η λέξη πίστη. Κάνουν λόγο μόνον περί υλικής ευημερίας, περί ανακάμψεως της οικονομίας, περί τεχνολογικής προόδου. Αυτά είναι τα ενδιαφέροντα των σημερινών    και των χθεσινών. Δεν είναι πιστά μέλη της Εκκλησίας οι άρχοντές μας.

          Και όταν πεθαίνει κάποιος πολιτικός ή κατά κόσμον «μεγάλος», ομιλούν στις νεκρολογίες περί μοίρας, περί ειμαρμένης! Είσαι, βλέπετε, σύγχρονος όταν λέγεις : «Η μοίρα έκοψε το νήμα της ζωής σου». «Υπήρξε άδικη η μοίρα». Αν είπης: «Υποκλινόμεθα στο θέλημα του Θεού, υποτασσόμεθα στο θέλημα του Θεού, έτσι το θέλησε ο Θεός», κάτι τέτοιο θεωρείται καθυστερημένο, είναι για τα γραΐδια! Δεν είναι για τους άρχοντες τους μεγάλους να ειπούμε: «Επέτρεψε ή θέλησε ο Θεός τον θάνατο» ή να πούμε: «Εκείνος ξέρει. Υποτασσόμαστε στην βουλή του Θεού, αφού «ουδέν αθεεί γίνεται». Τίποτε δεν γίνεται αν δεν το θελήσει ή δεν το παραχωρήσει ο Θεός. Ή να πούμε κάτι περί συναντήσεως στην αιωνιότητα ή κάτι άλλο παρόμοιο. Όχι, τίποτε απ’ αυτά! Το πολύ-πολύ θα πουν κάτι γα την μοίρα. Πιστεύουν στην μοίρα, δεν ομιλούν για τον Θεό. Οι ξένοι πολλές φορές, έστω και για τα προσχήματα, ομιλούν περί του Θεού…..

          Κάποιοι δεν δέχονται ούτε τον Χριστιανισμό. Λένε: «Αρκεί ο πολιτισμός, αρκεί η νομοθεσία αρκεί η εκπαίδευση να κάνει τους πολίτες καλούς». Δεν ξέρουν

ότι χωρίς Χριστό ο άνθρωπος γίνεται θηρίο. Ορθότατα λέγει ο Ντοστογιέφσκι: «Αν δεν υπάρχει Θεός, τα πάντα επιτρέπονται».

          Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: