Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΜΟΝΟΝ Ο ΣΠΛΑΧΝΙΚΌΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 


Πολλοί κυκλοφορούν στις πόλεις και τα χωριά με μορφήν ανθρώπου, αλλά χωρίς να είναι αληθινοί άνθρωποι, γιατί έχουν καταστρέψει μέσα τους την εικόνα του ανθρώπου. Αυτό μας εξηγεί και μας διδάσκει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, λέγοντας: «Ο Νώε ανάμεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους διέσωσε την εικόνα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει άνθρωπος, το να ασκεί  την αρετή». Και σε άλλη Ομιλία του στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, μας εξηγεί ότι μόνο ο σπλαχνικός είναι άνθρωπος.

          «Τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας και τους συγγενείς μας ας τους οδηγήσουμε στο σχολείο  της ελεημοσύνης, και αυτό προπάντων ας μαθαίνει ο άνθρωπος, επειδή αυτό σημάνει άνθρωπος. «Γιατί ο άνθρωπος είναι κάτι το σπουδαίον και αξίζει πάρα πολύ  ο άνθρωπος, που είναι ελεήμων». Γιατί, αν δεν έχει αυτό το γνώρισμα, εξέπεσε και από την ιδιότητα του ανθρώπου. Αυτό κάνει τους σοφούς. Και γιατί απορείς, αν αυτό σημαίνει άνθρωπος; Αυτό είναι και ο Θεός. Γιατί λέγει ο  Κύριος : «Γίνεσθε σπλαχνικοί προς τους συνανθρώπους σας, όπως και ο Πατέρας σας είναι προς όλους  σπλαχνικός».

          Και ακόμα πιο κατηγορηματικός είναι ο Κυριακός λόγος: «Έλεον θέλω και ου θυσίαν. Ου γαρ ήλθον καλέσαι δικαίους , αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν». Συμπόνια και αγάπη για τους άλλους ανθρώπους και όχι εξωτερικές επιδείξεις «θυσίας», αλλά να πονά η καρδιά μας για κάθε άλλο πλάσμα του Θεού.

«ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ», Π. Σ. ΣΩΤΗΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: