Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ «Μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν» (Ρωμ. 12, 21)

 


«Μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν» (Ρωμ. 12, 21).(Να μη νικάσαι από το κακόν, αλλά να νικάς το κακόν δια του καλού)

          Πολύ συχνά η κακία και η ανομία αναλαμβάνει κακοποιό δράση. Άνθρωποι που γίνονται όργανα του εχθρού, του πονηρού, ζητούν να μας αδικήσουν, να μας εξευτελίσουν, να μας παρασύρουν στο κακό, να μας αναγκάσουν να φερθούμε και εμείς με ανάλογο τρόπο. Δηλαδή να κυριευτούμε από θυμό, να χρησιμοποιήσουμε ύβρεις  και απειλές, να αδικήσουμε και εμείς στον ίδιο βαθμό με εκείνους, η ακόμα περισσότερο. Αλλ’ αν γίνει αυτό, τότε είμαστε νικημένοι.

          Τότε το κακό θα θριαμβεύσει εναντίον μας, αφού μας παρέσυρε στο δρόμο της αδικίας. Και αν φαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό εξουδετερώσαμε  την επίθεση εναντίον μας , στην πραγματικότητα όμως είμαστε νικημένοι. Πότε θα είμαστε νικητές;  Όταν στην κακία του άλλου αντιτάξουμε πραότητα, υπομονή, καλοσύνη και υπερασπιστούμε το δίκιο μας με φρόνηση. Εάν δεν παρασυρθούμε σε καμία παρεκτροπή, τότε οπωσδήποτε νικήσαμε το κακό με το αγαθό. Είμαστε πραγματικοί νικητές!.

          Δ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: