Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Αγιότητα: Ο κύριος και πρωταρχικός σκοπός τη ζωή μας.

 


Κάθε φορά που ανακηρύσσεται ένας νέος άγιος, αμέσως αναρωτιόμαστε, τι έκανε αυτός ο άνθρωπος και μπήκε στο αγιολόγιο της Εκκλησίας; Είναι εφικτός αυτός ο στόχος από τον κάθε χριστιανό;

Ας δούμε, λοιπόν, με λίγα λόγια   τι είναι ο Άγιος.

Άγιος είναι ο καινός άνθρωπος, δηλαδή ο πάντοτε σύγχρονος. Είναι αυτός που με την θεοποιό χάρι του Χριστού  νίκησε τους τρεις μεγάλους εχθρούς της ανθρωπίνης φύσεως: την αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο,. Είναι αυτός που επέτυχε την θεραπεία της φύσεως και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται η υγεία του κόσμου, που είτε εν ζωή, με την ζωή του και τον λόγο του, είτε μετά θάνατο και με τα λέιψανά του ακόμη θεραπεύει τους άλλους, σε οποιαδήποτε εποχή και αν ζουν.

Οι Άγιοι βιώνουν με ένα τελείως καινούργιο τρόπο την σχέση τους με τον Θεό, τον πλησίον και τον θάνατο, δηλαδή την αρχή, την μέση και το τέρμα της ζωής αυτής. Την σχέσι τους με τον Θεό την βιώνουν ως ζωή, «Εμοί το ζην Χριστός», και την αποκοπή τους από τον Θεό την βιώνουν ως θάνατο και ω Άδη. Οι βίοι και τα λόγια τους το μαρτυρούν. Ως ζωή επίσης βιώνουν και την σχέσι τους με τον πλησίον και ως θάνατον τον χωρισμό τους από αυτόν. Αγαπούν παράφορα τον πλησίον και γι’ αυτό έχουν περάσει «εκ του θανάτου προς την ζωήν». «Ημείς οίδαμεν, λέγει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, ότι μεταβεβήκαμεν εκ του θανάτου εις την ζωήν ότι αγαπώμεν τους αδελφούς, Ο μη αγαπών τον αδελφόν αυτού μένει εν τω θανάτω» (Α΄ Ιω. 3, 14).

Αλήθεια! Πότε ξανακούστηκε τέτοιου είδους σχέσις με τον συνάνθρωπο; Αλλά και τον θάνατο οι Άγιοι τον αντιμετωπίζουν ως όντως ζωή. Και τούτο διότι ο θάνατος του καινού ανθρώπου δεν έρχεται μια φορά αλλά κάθε μέρα, με την αυταπάρνηση, την άσκηση και την βίωση του πάθους του Κυρίου. Ο Άγιος λέγει μαζί με τον Παύλο: «καθ’ ημέραν αποθνήσκω» ( Α΄Κορ. 15, 31) και κάθε μέρα ανασταίνομαι. Άρα ζω διαρκώς.

Η προτροπή του Κυρίου είναι: «άγιοι γίνεσθε ότι εγώ  άγιος ειμί» και αυτό είναι το θέλημα του Θεού, ο αγιασμός ημών.

Και ο χώρος μέσα στον οποίο  πραγματώνεται αυτό το αγιαστικό έργο είναι η Εκκλησία, η οποία είναι και το κατ’ εξοχήν εργαστήρι αγιότητας.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: