Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Μια προσέγγιση στο Μυστήριο

 


«Δεύτε πιστοί επαρθώμεν ενθέως, και κατίδωμεν συγκατάβασιν θεϊκήν άνωθεν, εν Βηθλεέμ προς ημάς εμφανώς, και νουν καθαρθέντες, τω βίω προσενέγκωμεν, αρετάς αντί μύρου, προετρεπίζοντες πιστώς, των γενεθλίων τας εισόδους, επί          των ψυχικών θησαυρισμάτων, κράζοντες. Εν υψίστοις δόξα, Θεώ τω εν Τριάδι, δι’ ου εν ανθρώποις ευδοκία επεφάνη, τον Αδάμ εκλυτρώσασθαι, της αρχεγόνου αράς ως φιλάνθρωπος».

`»Εμπρός πιστοί να ανεβούμε με θεία έμπνευση ψηλά στη Βηθλεέμ, για να δούμε τη συγκατάβαση του Θεού που έγινε προς εμάς. Και αφού καθαρίσουμε το νου, να προσφέρουμε αντί μύρου αρετές και πράξεις άγιες, προετοιμάζοντας έτσι με πίστη τον ερχομό της Γεννήσεως στο εσωτερικό της ψυχή μας, κράζοντας: ανήκει δοξολογία στον Τριαδικό Θεό, που βρίσκεται στους ουρανούς, από τον Οποίο φανερώθηκε η ευδοκία στους ανθρώπους, για να λυτρώσει, ως φιλάνθρωπος, τον Αδάμ από την κατάρα».

 

`        Εις το Άγιο Σπήλαιον της Βηθλεέμ

          «….Το μεσονύκτιον ακριβώς ήρχισε μία ανεκλάλητος, μία απερίγραπτος κωδωνοκρουσία. Χριστούγεννα!

          Γλυκυτέραν κωδωνοκρουσίαν δε είχον ακούσει εις την ζωήν  μου. Ούτε εις το Άγιον Όρος, ούτε εις το Μέγα Σπήλαιον. Ήτο μία συναυλία κωδώνων παντός μεγέθους.

          Πάραυτα ο Ναός εφωταγωγήθη όλος. Και εν τω άμα όλοι οι προσκυνηταί ευρέθησαν να λαμπαδηφορούν.

          -Δεύτε ίδωμεν πιστοί, που εγεννήθη ο Χριστός …..’εψαλλον συνενωθέντες εις ένα χορόν οι ψάλται. Ακολουθήσωμεν λοιπόν, ένθα οδεύει ο Αστήρ.

          Εμπρός προηγείται χρυσοστόλιστος ο Μητροπολίτης Βηθλεέμ, έχων γύρω του όλον τον κλήρον της Αγίας Πόλεως. Ακολουθεί ο ποταμός των προσκυνητών και κατέρχονται όλοι κάτω εις το Άγιον Σπήλαιον, και την Αγίαν Φάτνην, τα οποία κέοινται ακριβώς υποκάτω του Καθολικού του Ναού. Εκεί εγεννήθη ο Σωτήρ του κόσμο, ο Ιησούς Χριστός….

          Ακόμη δεν είχον συνέλθει από την έκπληξιν, την οποίαν ησθάνθην από το ΄Αγιον Σπήλαιον, και ιδού έξαφνα ήκουσα, ως οι αγραυλούντες ποιμένες από ψηλά, την πολύφωνον και παναρμόνιον δοξολογίαν: «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ, και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»…       

          Αλέξανδρος Μωραϊτίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: