Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ανταπόκριση από το αφιέρωμα στην Αγία Φιλοθέη






 


          Με απόλυτη επιτυχία και με μυσταγωγική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, 18 Φεβρουαρίου, στο πνευματικό μας κέντρο τιμητικό αφιέρωμα στη Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας Αγ. ΦΙΛΟΘΕΗ την Αθηναία. Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκε η κ. Μαρία Σκόνδρα, φιλόλογος, με τις ευσεβείς συνεργάτιδες της: την πρεσβυτέρα κ. Παρ. Στανίτσα, την κ. Αναστ. Γώγου, την κ. Ιωάν. Μπίθα και την Φωτ. Γεωργοπούλου, όλες παλαιές γνώριμες-φοιτήτριες του ομώνυμου οικοτροφείου Θεσ/κης.

     Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος πιστών οι οποίοι πραγματικά μυσταγωγήθηκαν από τη συναξαριστική παρουσίαση του θέματος.

        Κύρια ομιλήτρια ήταν η κ. Μ. Σκόνδρα την οποία παρουσίασε στο ακροατήριο ο πρωτ. Γερασιμάγγελος Στανίτσας προλογίζοντας την όλη εκδήλωση. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η κ. Σκόνδρα της οποίας τα κύρια σημεία της ομιλίας της κατά επιγραμματικό τρόπο έχουν ως εξής:

          « Η Αγ. Φιλοθέη υπήρξε μία γυναίκα σύμβολο η οποία ήρθε αντιμέτωπη με μία σκληρή κρίση λόγω της τουρκοκρατίας στην καρδιά του 16ου αι. στο κέντρο της Αθήνας. Ονομαζόταν κατά κόσμο Ρηγούλα Μπενιζέλου. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια των Αθηνών, με χριστιανική ανατροφή. Ήταν έξυπνη και φιλάνθρωπη. Σε ηλικία 14 ετών κακοπαντρεύτηκε και στα 17 της χηρεύει. Τον πόνο της τον μετατρέπει σε κινητήρια δύναμη για τα «μεγάλα και υψηλά»: το Χριστό και το Γένος. Στα 27 της γίνεται μοναχή με το όνομα ΦΙΛΟΘΕΗ και αρχίζει με ζήλο τα έργα της αγάπης. Τονώνει την πίστη, διατηρεί την ελληνική συνείδηση και προστατεύει τους υπόδουλους Έλληνες και κυρίως τις γυναίκες. Γι' αυτό τον υψηλό σκοπό διαθέτει την τεράστια περιουσία της. Όλα για το Έθνος.

        Το πρωτοποριακό της έργο είναι εκπληκτικό. Μία γυναίκα μόνη της εμπνέεται, δημιουργεί και λειτουργεί πρόνοια εφάμιλλη της Βασιλειάδας:

          -Τρία μοναστήρια: στη Φιλοθέη, την Καλογρέζα, την Κέα.

          -Παρθενώνα, συγκρότημα οικοτροφείου θηλέων με σχολείο και εργαστήρια.

      -Ιδρύματα για τις ευπαθείς ομάδες: ορφανοτροφείο, νοσοκομείο, ξενώνα, γηροκομείο ακόμη και πηγάδι για ψυχικό των γονέων της, για τους διψασμένους της υπαίθρου.

          Αυτά στο κέντρο της πόλης.

       -Παραρτήματα αυτών των ιδρυμάτων στο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι, στα Πατήσια.

          Διδάσκει, διακονεί, αγωνίζεται με αστείρευτη αγάπη και σκορπίζει τον επίγειο πλούτο της. Γίνεται υπόδειγμα για όλα τα στάδια της διακονίας της.

          Οι τούρκοι ενοχλούνται από τον πολυσχιδή δράση της. Εκείνοι με μίσος εκπαιδεύουν γενιτσάρους, εκείνη με αγάπη εκπαιδεύει ορθοδόξους χριστιανούς- Έλληνες και Ελληνίδες.

          Στις 2 Οκτωβρίου στην διάρκεια της αγρυπνίας του Αγ. Διονυσίου του Αεροπαγίτη οι τούρκοι παραβιάζουν το Ναό, την αρπάζουν, τη δένουν σε μία κολώνα και τη μαστιγώνουν ανελέητα μέχρι θανάτου. Βιώνει το μαρτύριό της με σιωπή και υπομονή μέχρι στις 19 Φεβρουαρίου. Τότε υπέκυψε, την κάλεσε ο Κύριος στη χώρα της αιώνιας αγάπης και της απόλυτης ελευθερίας. Έφυγε κατάφορτη από έργα αγάπης, αρετής και διαρκούς προσφοράς. Έφυγε…

   Μένει όμως ζωντανή στο βωμό της αγάπης για την Εκκλησία και το Γένος, την πατρίδα. Μία γυναίκα ξεχωριστή, πρωτοπόρος, εκλεκτή δούλη του Θεού απεσταλμένη να στηρίξει τον αδύναμο σκλαβωμένο Έλληνα, για ν’ αντέξει την κρίση του16ου αι. Όπως τότε, έτσι και σήμερα τον 21ο αι. παρακαλούμε την Αγ. ΦΙΛΟΘΕΗ να μεσιτεύει στον Κύριο να στείλει κάποιον εκλεκτό Του, σαν εκείνη, και να τον ακολουθήσουν πολλοί για το καλό της πατρίδας μας που τόσο υποφέρει σήμερα από πολλαπλές κρίσεις.
          «Αγία Του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών». 
     



π. γ. στ.




    

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που κάνετε ως ενορία.

Ανώνυμος είπε...

Υπόδειγμα ενορίας η Αγ.Βαρβάρα.

Μια όαση μέσα στην σάπια μας κοινωνία.

Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πάτερ.

Κρατάτε γερά!