Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρες ευθύνης



                   Φίλοι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας

                   Με τη χάρη του Θεού ήδη έχουμε εισέλθει στο νέο εκκλησιαστικό έτος, μία χρονική στιγμή που αρχίζει το ταξίδι για νέες πνευματικές κατακτήσεις και συγκινήσεις. Όλοι οι εργάτες του γεώργιου του Θεού ετοιμάζονται ν’ αρχίσουν τον καλό αγώνα. Η Εκκλησία και οι εκκλησιαστικές κοινότητες προγραμματίζουν το πνευματικό και κατηχητικό τους έργο γιατί οι «καιροί ου μενετοί».
                   Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ζούμε σε καιρούς οξυμένης πνευματικής σύγχυσης και θολούρας. Γι’ αυτό επείγει όντως ν’ αποκτήσουμε ξανά το πνευματικό μας νεύρο και ν’ αρχίσουμε με ζήλο και θυσιαστικό πνεύμα, να μεταφέρουμε τη θεολογία της Εκκλησίας στον καθ’ ημέραν βίο και να μεταγγίσουμε τη ζωογόνα παράδοση και ζωή.
          Είμαστε χρεωμένοι με την ευθύνη του ιεραποστολικού καθήκοντος, κληρικοί και λαϊκοί, και της ηθικής ευθύνης προς τον άλλο, με την ευαισθησία  και τη μέριμνα για τον τελευταίο από μας, για κάθε «ανθρώπινο  κουρέλι», το οποίο γίνεται ο τόπος της συνάντησης του Θεού με το πρόσωπο του άλλου, η ηθική που επιτάσσει να γίνω πλησίον εγώ, να γίνω ο πλησίον κάθε άγνωστου, ιδιαίτερα αυτός που εμπίπτει εις τους ληστάς.
          Η προσέγγιση αυτή δεν έχει να κάνει με ψευτοευσεβισμούς και με την ιδεολογικοποίηση του αγιογραφικού και πατερικού λόγου. Η Εκκλησία είναι ο χώρος στον οποίο ο άνθρωπος δεν κρίνεται από τις ιδιότητές του, αλλά από την αντίληψη ότι είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο ον, πρόσωπο ελεύθερο. Είναι ο χώρος μέσα τον οποίο μαθαίνουμε ν’ αγαπάμε αυτούς που δεν είναι όπως θα θέλαμε. Αν πιστεύουμε έτσι την Εκκλησία τότε υπάρχει ακόμα ελπίδα  ν’ ανακαλύψουμε τελικά ότι  αυτή είναι μοναδική σωτηρία και ελπίδα, κυριολεκτικά Κιβωτός που μας διασώζει από την πλάνη, την άγνοια, την αβεβαιότητα και τη σύγχυση.
          Κλείνοντας το παρόν σημείωμα καταθέτουμε την πρόθεση και την διάθεση να παραμείνουμε εκφραστές του γνήσιου εκκλησιαστικού φρονήματος και ν’ αφιερώσουμε τις ασθενείς μας δυνάμεις στην υπόθεση ευαγγελικού λόγου και έργου.
          Ευχόμαστε και σ’ όλους εσάς ν’ αποκτήσετε πνεύμα μαθητείας και συνέσεως και από κοινού να εργασθούμε ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται για την πνευματική αναψυχή εαυτών και αλλήλων και να βρεθούμε σωστικά πλάι σε κάθε κάμνοντα αδελφό μας.

          Καλή δύναμη και κάθε ευλογία

          π. Γ.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμήν πάτερ μου! Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Καλή πνευματική χρονιά και κυρίως καρποφόρα.
Καλή δύναμη σε όλα.