Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Από το αγιολόγιο της Ορθοδοξίας





ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ
23 Απριλίου

          Προσφιλέστερος άγιος στο λαό είναι ο Άγιος Γεώργιος, που τιμάται σε Ανατολή και Δύση «ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος». Η εορτή του συμπίπτει με την Ανάσταση, ώστε θεωρείται ο καθ’ εαυτό μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού.
          Γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα από γονείς επιφανείς της Καππαδοκίας. Μόλις ο πατέρας του κοιμήθηκε, η μητέρα του γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Λύδδα της Παλαιστίνης, όπου αφοσιώθηκε στην χριστιανική ανατροφή του υιού της. Ο Γεώργιος, προικισμένος με όμορφο παρουσιαστικό, ευφυΐα και τρόπους ευγενικούς, σαν μεγάλωσε κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και γρήγορα ανήλθε στο αξίωμα του κόμη. Την εποχή του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού ο άγιος από μόνος του παρουσιάσθηκε στον αυτοκράτορα και με παρρησία δήλωσε ότι ήταν χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε τους στρατιώτες να λογχίσουν τον άγιο. Έπειτα τον έρριξαν στη φυλακή, όπου συνέχισαν να τον βασανίζουν. Ως νοερός αδάμαντας καρτερίας εκείνος, υπέμεινε όλα τα βασανιστήρια.
          Ο κριτής διέταξε να του φορέσουν υποδήματα που στο εσωτερικό τους είχαν πυρωμένα καρφιά και τον ανάγκασαν να προχωρεί. «Τρέχα, Γεώργιε, προς τον ποθητό σου Κύριο!» έλεγε ο άγιος, επικαλούμενος τη βοήθεια του Χριστού. Με την ακατανίκητη δύναμη του Χριστού, ο Άγιος Γεώργιος διαφυλάχθηκε αβλαβής από δηλητήριο, ανέστησε νεκρό που έζησε πριν από 300 χρόνια και έκανε πολλά άλλα θαύματα, με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Χριστό. Τέλος, ο Διοκλητιανός έδωσε εντολή ο άγιος να αποκεφαλισθεί. Έτσι η ψυχή του ανήλθε στους ουρανούς για να λάβει τα τρόπαια της αιωνίου δόξης.

Πηγή: «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ», φ. 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: