Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Η Μεταμόρφωση, οδηγός για  μια γνήσια χριστιανική ζωή

Στις 6 Αυγούστου η Εκκλησία μας γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Κατά την ένδοξη Μεταμόρφωσή Του, αποκάλυψε στους μαθητές Του αυτό που ήταν κεκαλυμμένο: την θεουργηθείσα ανθρώπινη φύση. Διότι ο Χριστός σ’ όλη την επίγεια ζωή Του περιβαλλόταν από το άκτιστο Φως της Μεταμορφώσεως, που παρέμενε αθέατο από τα πεπερασμένα μάτια των ανθρώπων.
          Πόσες θεολογικές συζητήσεις και έριδες δεν έγιναν γι’ αυτό το Φως;
          Η Δύση με τον ορθολογιστικό στοχασμό της θεώρησε το άκτιστο και αίδιον Φως της Μεταμορφώσεως υλικό και κτιστό. Και μέχρι σήμερα εξακολουθεί ή να το αρνείται ως θεία ενέργεια ή και να το αγνοεί, στερούμενη τη δυνατότητα της ελλάμψεως και της θεώσεως.
          Η γιορτή της Μεταμορφώσεως μέσα το μήνα της Παναγίας, του Αυγούστου, αποτελεί οδηγό προς το σκοπό μιας γνήσιας χριστιανικής ζωής. Η θεωρία του ακτίστου φωτός, η θέωση, δεν είναι μια πολυτέλεια για τους πιστούς, ούτε μόνο προνόμιο των θεοπτών αγίων της Εκκλησίας μας. Είναι για όλους  εμάς που καιγόμαστε  από τον καύσωνα της αμαρτίας. Εμείς λοιπόν οι εμπαθείς καλούμαστε από τον  ίδιο τον Κύριο να γίνουμε όχι απλά καλοί άνθρωποι, αλλά θεοί κατά χάριν. Και μπορούμε να το πετύχουμε με τη δική Του βοήθεια ατενίζοντας την ένθεη δόξη της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, της ελπίδας ημών.


π. Γ. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και ευλογημένα
Ευχομαι το φως της Μεταμορφοσεως να φωτίζει τις καρδιές μας.