Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μαθήματα από τον Καποδίστρια


Ο θεμελιωτής της νέας Ελλάδος σεβόταν την Ιστορία και την εθνική ταυτότητα του λαού μας
Οι εκλογές τέλειωσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι άξιος συγχαρητηρίων, διότι επέτυχε σημαντική εκλογική νίκη, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι άξιος επαίνου, διότι με προσωπικό και τίμιο αγώνα βοήθησε στη συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα δεν θα σχολιάσω τις εκλογές. Θα επιχειρήσω να τιμήσω τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη μας, του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο πριν από 184 χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.
Ο Κερκυραίος πολιτικός, ιατρός και διπλωμάτης ήταν πρωτίστως ευλαβής ορθόδοξος χριστιανός. Είχε πάντα μαζί του την εικόνα της Παναγίας Πλατυτέρας από την ομώνυμη μονή της Κέρκυρας, στην οποία τώρα βρίσκεται ο τάφος του. Πίστευε στη βοήθεια της Θείας Πρόνοιας και το έγραφε στις επιστολές του.
Ο θεμελιωτής της νέας Ελλάδος σεβόταν την Ιστορία και την εθνική ταυτότητα του λαού μας. Οταν έγραφε στους Ευρωπαίους, τόνιζε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικότητας είναι η ορθόδοξη πίστη και η διαχρονική ελληνική γλώσσα.
Ο Καποδίστριας παραχωρούσε τον μισθό του στο δημόσιο ταμείο και πούλησε προσωπικά του κτήματα στην Κέρκυρα για να βοηθήσει το πάμπτωχο νεοσύστατο κράτος.
Ηταν εργατικότατος και κοιμόταν λίγες ώρες για να αναλωθεί υπέρ πατρίδος. Οι πρώτοι γραφείς-δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους προσέλαβε στην Αίγινα δεν έκαναν ούτε διάλειμμα για φαγητό. Ετρωγαν κολλύρια (κουλούρια) κατά την ώρα της εργασίας, η οποία τέλειωνε αργά το βράδυ.
Εφήρμοσε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Διατήρησε τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, της οποίας είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, αλλά φρόντισε να έχει τη στήριξη και των Αγγλων και των Γάλλων για να επεκτείνει τα ασφυκτικά σύνορα που προβλέπονταν για τη μικρή Ελλάδα. Για την επέκταση των συνόρων από τη Λαμία προς τον Παγασητικό δημιούργησε αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη.
Αξιοποίησε τις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει με τη Γαλλία για να εκδιώξει τον Ιμπραήμ και τους Αιγυπτίους από την Πελοπόννησο. Το καθήκον αυτό ανέλαβε το γαλλικό ιππικό υπό τον στρατηγό Μεζόν.
Εδωσε έμφαση στην παιδεία. Ιδρυσε αλληλοδιδακτικά σχολεία με βάση παιδαγωγικά πρότυπα που έλαβε από την Ελβετία. Διακήρυττε ότι η αγωγή των νέων πρέπει να είναι βασισμένη στα κείμενα της Εκκλησίας και των αρχαίων συγγραφέων. Ο ίδιος δώριζε στα ορφανά ορθόδοξα προσευχητάρια και τον Πλούταρχο. Λίαν επίκαιρη είναι η άποψή του για τις σχέσεις Ευρώπης και Τούρκων. Εγραφε σε ξένους διπλωμάτες ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξει η (τότε) Οθωμανική Αυτοκρατορία με τους Ευρωπαίους, αν δεν εγγυηθεί την προστασία των χριστιανών και τη διάκριση μεταξύ ενόχων και αθώων. Οι μαζικές σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα δικαιώνουν τον Καποδίστρια. Διδάγματα εσαεί.




Κωνσταντίνος Χολέβας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία προσωπικότητα που ήθελε το καλό της πατρίδος του.
Λείπουν τέτοιες προσωπικότητες στην σημερινή εποχή!

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίος Έλληνας.
Ας του μοιάσουν και άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Σήκω Καποδίστρια να δεις τα χάλια μας!!!!!!!!