Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

O Αϊνστάιν μιλά με τον Θεό


Μία εξόχως ενδιαφέρουσα ομιλία έγινε την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κτήριο Επιστημών 141.Π.98) από τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Thomas Naumann, από το ερευνητικό κέντρο DESY της Γερμανίας, με τίτλο: “O διάλογος του Αϊνστάιν με τον Θεό”. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο Αϊνστάιν ήταν γοητευμένος από το γεγονός ότι ο κόσμος είναι κατανοητός μέσα από την απλότητα και την αρμονία των νόμων της Φύσης. Αυτή η βαθιά πεποίθησή του ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την όλη δομή της σκέψης του. O Αϊνστάιν έψαξε σε βάθος εάν ο Θεός θα είχε μια διαφορετική επιλογή για τη δημιουργία και εάν θα μπορούσε να έχει κάνει τον κόσμο διαφορετικά. Σήμερα, αυτή η ερώτηση μάς οδηγεί σε μία νέα συζήτηση γύρω από το σύμπαν και το φιλόδοξο στόχο της επιστήμης για το «ξεκλείδωμα» του 95% του αόρατου και σκοτεινού σύμπαντος, το οποίο παραμένει ακόμη άγνωστο βιβλίο για τους επιστήμονες και, κατά συνέπεια, η ανάδυση μιας «Νέας Φυσικής», που θα αλλάξει δραματικά τις γνώσεις της ανθρωπότητας για τον κόσμο. Η συγκεκριμένη προσέγγιση του Αϊνστάιν σε βαθύτερα ερωτήματα της επιστήμης συνεχίζει να είναι πολύ παραγωγική σήμερα με τη συνεχή αναζήτηση για μία ενοποιό θεωρία όλων των δυνάμεων και τις επιπλέον διαστάσεις του χώρου και του τόπου. Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ουσιαστική και ελπιδοφόρα για το μέλλον. Η ίδια προβληματική θα συνεχισθεί τo Σάββατο 29 Αυγούστου στις 18:30 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) όπου θα γίνουν ομιλίες, με θέμα: “Πνευματικότητα, Επιστήμη και Φως ”, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, στα πλαίσια του Έτους Φωτός, όπως έχει οριστεί το 2015 από τον ΟΗΕ.
Βασικοί ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Γούναρης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ερευνητή του CERN, η Δρ Walaa Eshraim, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και ο Δρ Κων. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.
Όλα τα παραπάνω γίνονται στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για νέους ορίζοντες στη Φυσική ( ICNFP2015), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfirschung, Dramstad της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου CERN της Ελβετίας και την ΟΑΚ.

Συγχαρητήρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σε όσους διοργάνωσαν την εκδήλωση δίδοντας ουσιαστικό νόημα στο διάλογο μεταξύ επιστήμης και τοπικής κοινωνίας.


romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: