Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ανακομιδή. Παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον το λείψανο του Γέροντος Βησσαρίωνος


Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ανακομιδή του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου (2006-2016) και το «σημείο του ουρανού» κατά την έκφραση της Ιεράς Συνόδου, εξακολουθεί να υφίσταται και να καταυγάζει τις ψυχές των πιστών.
Παρά την σφοδρή πολεμική των αντιλεγόντων, παρά τα ανυπόστατα ψεύδη, παρά τις έντονες φημολογίες, ότι αποσυντίθεται, ο Θεός εξακολουθεί να κρατεί άφθαρτο και ευωδιάζον το άγιο σώμα του ταπεινού και ελεήμονος Ιερομονάχου Βησσαρίωνος ως την πιο μεγάλη μαρτυρία της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος και της υποσχέσεως του Κυρίου ότι «τους δοξάζοντάς με δοξάσω». Ο Ιερός Χρυσόστομος για την δόξα αυτή γράφει: «Δόξα γαρ ανθρώπου ευλάβεια, επιείκεια, ελεημοσύνη, πραότης, ταπεινοφροσύνη, ειρήνη, δικαιοσύνη, αγάπη ανυπόκριτος. Ταύτα πάντα δόξα ανθρώπου». (ΒΕΠ, τ.96, σ.302). Αυτού του είδους την δόξα είχε ο Γέροντας από την παρούσα ζωή.
Ο αείμνηστος Πάνος Γιαμαρέλος, τον οποίο επέλεξε η θεία Πρόνοια να εξετάσει ως Ιατροδικαστής το ιερό Λείψανο και να γνωματεύσει ως άτεγκτος υπηρέτης της αληθείας έχει γράψει στην έκθεσή του: «Πρόκειται περί δυσεξηγήτου φαινομένου, το οποίον μόνον ο επερχόμενος χρόνος θα διερμηνεύσει οπωσδήποτε αλαθήτως». Και από τηλεοράσεως δημοσίως διεκήρυξε: «Εάν περάσουν δύο ή τρία χρόνια και το λείψανο παραμένει ως έχει, να πάρουν όλοι οι Έλληνες λαμπάδες και να έλθουν εδώ να τον προσκυνήσουν, διότι είναι άγιος».
Όσο περνούν τα χρόνια περισσότερο ριζώνει στην συνείδηση της Εκκλησίας η αγιότητα του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Είναι ένας εκ των τελευταίων Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου, Ιακώβου, Φιλοθέου, Αμφιλοχίου και ο μοναδικός με αφθαρσία του σώματός του.
Με την απόφασή της η Εκκλησία μας απέδειξε, ότι γνωρίζει να παραμερίζει τα φληναφήματα των φωνασκούντων και να αποδίδει τους αγίους στο λαό. Οι χιλιάδες των προσκυνητών της Ιεράς Μονής Αγάθωνος που τιμούν και σέβονται τον άγιο γέροντα Βησσαρίωνα περιμένουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την αγιοκατάταξή του. Και περί του θέματος αυτού τον τελευταίο λόγο έχει ο Θεός. «Τα του Θεού αφ΄ εαυτών έρχονται, σου τον καιρόν μη ειδότος» συμβουλεύει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος θα εορτάσει την δεκαετή επέτειο με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγάθωνος την Πέμπτη 3 Μαρτίου και με εις Διάκονον Χειροτονία του αδελφού της Μονής Μοναχού Ιερεμίου.
Επίσης το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. Δαμασκηνό και προβολή ταινίας με τα γεγονότα του έτους 2006, όταν έγινε η ανακομιδή.
Καλούμε τους τιμώντας την μνήμη του Αγίου Γέροντος να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: