Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών- Της Σταυροπροσκυνήσεως


                           “Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας....

                              Σταυρός πιστών το στήριγμα.....”



          Ο πανσεβάσμιος Σταυρός του Κυρίου, που σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως υψώνει η Εκκλησία για να προσκυνήσουν οι πιστοί, για να λάβουν δύναμη να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα για τη συμμετοχή τους στο Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου, είναι για το χριστιανό το ιστίο, όπως λέγει η αγία Συγκλητική, που μ’ αυτό μόνον μπορούμε να περάσουμε  το πέλαγος της ζωής.

          Πραγματικά, δίχως τον Σταυρό, ο χριστιανός δεν έχει τη δύναμη  να προχωρήσει στη ζωή, ν’ αγωνισθεί σκληρά με τους πειρασμούς και τον πονηρό και να νικήσει, έχοντας όπλο ακαταμάχητο τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.

          Η ουσία του πράγματος δεν είναι απλώς η προσκύνηση του απλού ξύλου, αλλά η μυστική δύναμη που έρχεται από τη θυσία και το εκχυθέν πανάγιο Αίμα του Εσταυρωμένου, εκείνο που δυναμώνει στον αγώνα του το πιστό,έχοντας ως σύμμαχο τον Σταυρό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη σημαία, που δεν είναι παρά ένα κομμάτι ύφασμα, αλλά με το πέρασμά της μας κάνει ν’ αναρριγούμε, γιατί μας θυμίζει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, έτσι και με τον Σταυρό ο νους μας πηγαίνει στον  Γολγοθά, στον Εσταυρωμένο, που έχυσε το Αίμα Του για να βλαστήσει η αληθινή ζωή και να λυτρωθούν οι αμαρτωλοί.

          Εμείς  οι χριστιανοί προσκυνούμε τον τύπο του Σταυρού, γιατί “σημείόν έστι μέγιστον και τρόπαιον Χριστού κατά του διαβόλου και πάσης αντικειμένης φάλαγγος, διό και φρίττουσι και φυγαδεύονται τούτον τυπούμενον ορώντες” κατά τον άγιον Γρηγόριον τον Παλαμά. Και τον τιμούμε και τον δοξάζουμε τώρα, για να έχουμε παρρησία να τον ατενίζουμε την φοβερή ημέρα τη Κρίσεως.

          Με τον Σταυρό που προσκυνούμε αποκτούμε “κοινωνίαν των παθημάτων του Χριστού”. Και δεν καυχιόμαστε για τίποτε άλλο ,κατά τον Παύλο, παρά μονάχα για τον Σταυρό του Χριστού γι’ αυτό γράφει στους Γαλάτες “εμοί κόσμος εσταύρωται καγώ τω κόσμω”. Αλλά για να είναι δύναμη Θεού ο Σταυρός του Κυρίου, πρέπει να είναι ζυμωμένος με τη συσταύρωσή μας με τον Χριστό.

          Ο Χριστός μας κάλεσε να σηκώσουμε τον Σταυρό μας. Ποιος όμως είναι ο σταυρός για τον κάθε χριστιανό; Οι πατέρες αναφέρουν τέσσερα είδη σταυρών: α) ο  σταυρός της γνώσεως, β) ο σταυρός της οικονομίας, γ)  σταυρός της πολιτείας και δ)  ο σταυρός του πάθους.

          Σταυρός της γνώσεως είναι εκείνο που μας φανερώνει όλα όσα μπορούμε να μάθουμε περί του Θεού απ’ τον λόγο του Σταυρού. Δηλαδή θα δούμε τις διαστάσεις του Σταυρού, το ύψος της σοφίας και τον βυθό της γνώσεως μια το πλάτος και το μήκος της δυνάμεως του.

          Σταυρός της “οικονομίας” είναι η παρουσία του Χριστού στον κόσμο για να εκπληρώσει την υπόθεσή της σωτηρίας του κόσμου.

          Ο Σταυρός της “πολιτείας”, δηλαδή το να νεκρώνει ο άνθρωπος τα μέλη του, να κόβει τα σαρκικά του θελήματα.

          Και ο τέταρτος Σταυρός είναι η σωματική μας σταύρωση που αν χρειασθεί, πρέπει να δεχτούμε, αν έρθει κάποτε αυτή η ώρα, δηλαδή να μαρτυρήσουμε για την πίστη μας στον σταυρωμένο Χριστό, τον Νυμφίο της πονεμένης ψυχής μας.
          π. Γ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σταυρός του Χριστού να μας ενδυναμώνει και να μας καθοδηγεί πάντοτε.
Σταυρός η ζωή μας, ας πάρουμε δύναμη και κουράγιο.

Ανώνυμος είπε...

Καλή συνέχεια στον αγώνα αδελφοί.