Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή της Τυρινής "Η τριλογία της Μ. Σαρακοστής"


Η χριστιανική πίστη δεν μετριέται με συμβατικά μέτρα κοινωνικής ηθικής. Ξεπερνάει τα ανθρώπινα και μας καλεί ν’ αξιολογήσουμε μ’ ένα καινούργιο τρόπο τα πράγματα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

          Ο Χριστός σήμερα μας προσκαλεί να γίνουμε μακρόθυμοι και συγχωρητικοί προς τους άλλους. Πολλοί έχουν παρεξηγήσει την προτροπή αυτή του Κυρίου και χαρακτηρίζουν τον χριστιανισμό ως θρησκεία των αδυνάτων.

          Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορούν να διακρίνουν την δύναμη που κρύβει αυτή η θέση, τη μεγαλοψυχία και την κοινωνικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων. Φανταστείτε για λίγο μια κοινωνία που συνεχώς βρίσκεται σε αγώνες αντεκδικήσεων και εντάσεων. Αυτό που έρχεται στο τέλος είναι η καταστροφή λόγω της αλόγιστης εγωιστικής τάσης αυτών που δεν δείχνουν έλεος και μακροθυμία για να μπορούν να συγχωρούν τους αντιπάλους τους.

          Τα συναξάρια των Αγίων μας αναφέρουν πολλά περιστατικά μεγαλοψυχίας και συγχωρητικότητας, σε σημείο που ένας άγιος να προστατεύει και να συγχωρεί ακόμα και τον φονιά του αδελφού του.

          Η νέα εν Χριστώ κοινωνία ζει σε ένα άλλο κόσμο, που φιλοδοξεί να μεταβάλλει την κόλαση της εχθρότητας σε κοινωνία αδελφοσύνης.

          Αλήθεια πως θα μπορούσε κανείς να ζητήσει συγγνώμη από τον Θεό για τα σφάλματά του, τη στιγμή που δεν έχει συγχωρέσει τα λάθη του αδελφού του; Τι παράξενα πράγματα συμβαίνουν! Ο άνθρωπος να αποστρέφεται τον αδελφό του, τη στιγμή που ο Κύριος μας συγχωρεί για όλα, μας τα συγχωρεί όλα!

          Από αύριο η Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε ένα στάδιο πνευματικών αγώνων. Συνήθως παραθεωρείται ο αγωνιστικός και ασκητικός χαρακτήρας της ορθόδοξης πνευματικότητας. Αλλά η πνευματική ζωή συνοδεύεται πάντοτε από πνεύμα θυσίας και αυταπάρνησης που προκαλεί δυσφορία στον σύγχρονο άνθρωπο. Παραθεωρημένη πράξη για την άσκηση του πιστού αυτή την περίοδο είναι η νηστεία και η εγκράτεια. Η νηστεία αρχικά είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου που πάσχει από την πολυφαγία. Η επιστήμη της υγιεινής επικυρώνει τη διατροφική αξία της   νηστείας και τη στροφή στη χορτοφάγο ζωή. Αλλά η νηστεία δεν είναι μόνο ένα υγιεινό διαιτολόγιο, αλλά αφορά και την άσκηση του πνευματικού ανθρώπου, διδάσκει την εγκράτεια και την αυτοκυριαρχία. Με τη νηστεία γίνεται κανείς ελεύθερος και δεν δεσμεύεται από ενστικτώδεις κινήσεις, αλλά ο άνθρωπος γίνεται το μέτρο όλων των πραγμάτων.

          Η άσκηση και η εγκράτεια χαλυβδώνει τον χαρακτήρα και διαμορφώνει ελεύθερους ανθρώπους χωρίς να αρνείται την ανθρώπινη φύση η να υποτιμά τις διάφορες βιολογικές λειτουργίες.

          Η νηστεία επίσης επιδρά θετικά και σε άλλους τομείς της πνευματικής ζωής. Γι’ αυτό την περίοδο της  νηστείας οι ακολουθίες της Εκκλησίας είναι πολλές και μακροσκελείς, γιατί η νηστεία δημιουργεί κατάνυξη στην ψυχή και διάθεση επικοινωνίας με τον Θεό. Ακόμη δημιουργεί αίσθημα ταπεινώσεως και αναζήτηση του ελέους του Θεού.

          Το τρίτο σκέλος της τριλογίας της Μ. Σαρακοστής έχει σχέση με την αξία των γήινων θησαυρών. Πολλές φορές ο άνθρωπος δένεται με τις κοσμικές χαρές και αισθάνεται μια ιδιαίτερη επιθυμία να αυξάνει τα “αγαθά” του. Ο Χριστός σήμερα με πολύ ρεαλισμό  μας προτρέπει να μην κατεχόμαστε απ’ αυτή τη μανία και την προσκόλληση στα πρόσκαιρα πράγμα, γιατί δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ούτε σταθερότητα. Είναι ασταθή ,λόγω των συνεχών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών και αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο απόν αληθινό σκοπό της ζωής και τον οδηγούν σε μια ζωή αγχώδη, με δήθεν κάποια ανταλλάγματα, ασφάλεια και εξασφάλιση.

          Η Μ. Σαρακοστή που αρχίζει από αύριο είναι μια ευκαιρία πνευματικής ανασυγκρότησης  και μετάνοιας. Το πνεύμα της συγχωρητικότητας να εμπνέει τις ανθρώπινες  σχέσεις μας. Η νηστεία να γίνει μέσο απελευθέρωσης από τα δεσμά κάθε κοσμικής νοοτροπίας και η καρδιά μας δεν πρέπει να δίνεται στα γήινα, αλλά να παραδίδεται ολόκληρη στην αγάπη του Ιησού Χριστού.

          π. γ. στ.




































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.