Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

“Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ' ακούς γλυκύτερα ...”


“Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
είναι γιατί τ' ακούς γλυκύτερα ...”  λέει ο Γιώργος Σεφέρης.
Ωστόσο, εμείς γνωρίσαμε έναν άνθρωπο που πρόσφερε την παραμυθία όχι των  παραμυθιών, αλλά της όντως Αλήθειας και αυτός ήταν ο π. Γεράσιμος Φωκάς.
Την 25η Μαρτίου είχε τα γενέθλια του και την ονομαστική του εορτή, γιατί λεγόταν Ευάγγελος – Γεράσιμος.  Και τώρα αντηχούν τα λόγια του, όταν διάβαζε το Ευαγγέλιο του Ευαγγελισμού. «Πνεύμα ΄Αγιον επελεύσεται επί σε, και δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι∙ Δύναμις του Υψίστου, που σημαίνει ότι κέντρο της ζωής μας, εμάς των Χριστιανών, είναι το ΘΑΥΜΑ”. Το τελευταίο μαρτυρείται με ό,τι συμβαίνει τότε που ζούσε, αλλά και τώρα μετά την κοίμησή του.
“ Το παιδί μου πρόσφατα ήταν με 40 πυρετό ακατέβατο και πήγα και του είπα: Αν θέλεις, βοήθησε. Έτσι του μιλούσα πάντα. Μέχρι να φτάσω στο σπίτι το παιδί ήταν απύρετο, 36,6 και δεν του ξανανέβηκε. Έχω πολλά να σας πω, τι να πρωτοθυμηθώ, που κατεβαίναμε την πλαγιά γεμάτη βράχια και ασπάλαθους και έφευγε σαν να μην πατούσε στη γη, ενώ εγώ πήγαινα βήμα βήμα να μην κατρακυλήσω, ή το ότι βρισκόμασταν στο αυτοκίνητο και σκεφτόμουνα να του πω πότε να πάμε με την γυναίκα μου για εξομολόγηση και μου απάντησε σε ό,τι δεν είχα εκστομίσει;  Μα τι συμβαίνει μαζί σου; Τι είναι αυτό; Διαβάζεις την σκέψη; Τι χαρίσματα είναι αυτά που σου έδωσε ο Θεός; Τότε άρχισαν να ρέουν τα δάκρυα του ενώ έλεγε ότι είναι ανάξιος, ένα σκουπίδι στο χώμα για να το πατούν ...”
 Αν πάει κανείς στον Άγιο Γεράσιμο,  εκεί στον τάφο του, σπάνιο να μην υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει κάτι να φανερώσει για τον π. Γεράσιμο.
Αυτή είναι μια μαρτυρία του  Σπύρου  Βαρδαραμάτου.
τρελογιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: