Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ελεύθερες συμβιώσεις



            Τις ημέρες αυτές αναφέρθηκαν στις ειδήσεις κάποια προβλήματα με τη  «σύντροφο» του Γάλλου προέδρου. Την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως απέκτησε δεύτερο παιδί από τη σύντροφο του. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Τις  αναφέρουμε επειδή αφορούν πολιτικά πρόσωπα με υψηλές φιλοδοξίες. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως εξελίσσεται σε κοινωνικό φαινόμενο και παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
            Όσο και αν δεν το αντιλαμβάνονται μερικοί, η « σύντροφος» δεν είναι πρόοδος. Αν λείψει ο μυστηριακός χαρακτήρας του γάμου τότε τι μένει; Τι ήταν ο γάμος για τον ειδωλολατρικό κόσμο; Ένας εφήμερος συναγελασμός. Και έρχεται ο χριστιανισμός και ανεβάζει τον γάμο σε μυστήριο. Νυμφαγωγός δεν είναι πια ο άνθρωπος. Δεν είναι ο δήμαρχος. Είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το μυστήριο τελεσιουργείται στον ιερό χώρο του Ναού με την παρουσία της Αγίας Τριάδος. Η χάρη του Αγ. Πνεύματος αγιάζει τη συζυγική ένωση, και ο φυσικός δεσμός του άνδρα και της γυναίκας εξυψώνεται και εξαγιάζεται. Παίρνει τη μορφή της ενώσεως του Χριστού με την Εκκλησία. Αυτός είναι ο χριστιανικός γάμος. Αν αφαιρεθεί η θεϊκή σύσταση και ηθική συνάφεια, ας μην αυταπατόμαστε, δεν έχουμε γάμο. Έχουμε μονάχα σαρκική ένωση ανάξια του λογικού ανθρώπου. Έτσι είδε το γάμο και ο νομομαθής Κ. Αρμενόπουλος:  «Ανδρός και γυναικός συνάφειαν και συμπλήρωσιν πάσης ζωής, θείου τε και ανθρωπίνου δικαίου κοινωνίαν».
            Προτάσσεται το θείο και ακολουθεί το ανθρώπινο. Τέτοια ιερά θέματα δεν σηκώνουν ανευθυνότητα. Και ας μη λησμονούμε πως η οικογένεια και όχι οι ελεύθερες συμβιώσεις ευνή το ζωντανό κύτταρο του Έθνους. Και όσοι την περιθωριοποιούν δεν κάνουν να ηγούνται των λαών.

( « ΖΩΗ» , τ. 4260)

Δεν υπάρχουν σχόλια: