Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

"Σημασία έχει να ψάλλεις με ευλάβεια..."



            «Το παν είναι η ευλάβεια. Χωρίς ευλάβεια η ψαλτική είναι ξεθυμασμένη και μοιάζει με όργανο ξεκουρδισμένο, που κάνει γκλίν- γκλίν. Ούτε έχει σημασία αν ψάλλει κανείς δυνατά ή σιγανά. Σημασία έχει να ψάλλει με ευλάβεια. Τότε το ψάλσιμο είναι ταπεινό, γλυκό. Δεν είναι κοιμισμένο. Και το δυνατό είναι έντονο και καρδιακό. Δεν είναι άγριο.
            Ο π. Μακάριος Μπουζικας είχε βροντερή φωνή, αλλά έψελνε φυσικά, με ευλάβεια και με καημό. Ένοιωθες ότι ξεκοβόταν η δική του καρδιά, και ξεκολλούσε και η δική σου. « Σου κάνει τα τζιέρια ( τα σπλάχνα) άνω –κάτω», έλεγε ένα γεροντάκι. Έμενε μόνος του στην Καψάλα, σε ένα Σταυρονικητιανό Κελλί. Πιο κάτω έμενε ένας Ρουμάνος που δεν ήταν ψάλτης, αλλά είχε ευλάβεια. Το βράδυ έβγαινε ο πατήρ Μακάριος στην απλωταριά του Κελιού του και συνέχιζε τον άλλο στίχο ο Ρουμάνος από κάτω! Ήταν μεγαλείο!
            Είναι μεγάλη υπόθεση ο ψάλτης να έχει  ευλάβεια. Ξέρετε πόσο βοηθάει; Αλλοιώνεται ο ίδιος εσωτερικά, και επειδή αυτή η εσωτερική αλλοίωση εκδηλώνεται και εξωτερικά, αλλοιώνεται και ο άλλος  που τον ακούει και βοηθιέται θετικά. Έτσι η προσευχή όλων είναι ευπρόσδεκτη στον Θεό».


            Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: