Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Αλεξανδρουπόλεως: ''Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει Συνοδικά''



Παρά το γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδος απαγορεύει την καύση νεκρών, έρχεται ο νόμος που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να προβλέψει πως η αποτέφρωση πλέον επιτρέπεται ρητά και κατηγορηματικά και με τον νόμο.

Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων πως η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του καθενός και κάθε φυσικό πρόσωπο εάν το επιθυμεί μπορεί ελεύθερα να δηλώσει ενώπιον συμβολαιογράφου τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του.

Ο νόμος επίσης αναφέρει πως εάν η επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά έθιμα, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται.

Μάλιστα, ως προς το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε προσφάτως υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά είναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει συνοδικά''

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, στο εξωτερικό οι Ορθόδοξες Εκκλησίες τηρούν αυτό που ψηφίστηκε ως νόμος από την Κυβέρνηση.

Δηλαδή διαβάζουν οι ιερείς την εξόδιο ακολουθία και στη συνέχεια οδηγείται το λείψανο του κεκοιμημένου είτε για να ταφεί είτε για να καεί, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Το τι θα γίνει όμως στην χώρα μας, δεν έχει ακόμα αποφασισθεί, όμως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

''Συνοδικά θα αποφασίσουμε τι θα τηρηθεί σε όλη την εκκλησία της Ελλάδος. Και το ξαναλέω ότι αυτό είναι ένας καθαρά πνευματικός προσανατολισμός τον οποίο θα δώσει η εκκλησία. Θα παροτρύνει.

Αλλά όταν η εκκλησία παροτρύνει κάποιον άνθρωπο ελεύθερα, αυτό δε σημαίνει μετά αν πρέπει η εκκλησία να συρθεί να κάνει αυτό που ο άνθρωπος δεν θέλει σύμφωνα με την παρότρυνσή της.

Δηλαδή όταν ένας άνθρωπος επιλέξει κάτι που η εκκλησία δεν το θεωρεί σωστό δεν χεριάζεται να μου επιβάλει με νόμο αυτό που ο ίδιος θέλει.

Η Εκκλησία έχει τη δική της πορεία, η πολιτεία έχει τη δική της πορεία. Οι πνευματικοί νόμοι δεν συγχέονται με τους κοσμικούς''.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι.
Για να δούμε.