Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Αντιαιρετικά, Η Εκκλησία γ΄

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι λοιπόν η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Και είναι όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί αυτή διασώζει την Ιερωσύνη του Χριστού. Υπάρχει μια αδιάσπαστη αλυσίδα των φορέων της ιερωσύνης, των επισκόπων, οι οποίοι αποτελούν την απτή εγγύηση αυτής της αλήθειας. Μια επί πλέον επιβεβαίωση του ότι είναι μια ζωντανή Εκκλησία, με την έννοια ότι διασώζει τη ζωή του Χριστού μέσα της, είναι ότι έχει Αγίους. Το κάθε δένδρο από τους καρπούς του γνωρίζεται. Οι Άγιοι είναι οι καρποί της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τους αιώνες αναδείκνυε και αναδεικνύει Αγίους, ακριβώς γιατί είναι ζωντανό δένδρο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στον προτεσταντικό χώρο δεν αναγνωρίζουν τους Αγίους γιατί ακριβώς δεν έχουν. Είναι δένδρα ξερά χωρίς ζωή.

Η Εκκλησία δεν είναι μια ιδεολογία, ούτε μια θρησκεία. Ο Χριστός δεν ήλθε για να ιδρύσει μια ακόμη θρησκεία. Ήλθε για να καταργήσει όλες τις θρησκείες, να καταργήσει το μεσότοιχο του φραγμού που χώριζε τον Θεό από τον άνθρωπο. Ο Χριστός δεν είναι ο ιδρυτής μιας ακόμη θρησκείας, αλλά ο Εμμανουήλ, δηλαδή ο Θεός μεθ’ ημών. Ο Χριστός προσφέρει την Εκκλησία , για να γίνει και να είναι η ζωή του κόσμου, ήλθε “ίνα ζωήν έχωμεν και περισσόν έχωμεν”. Ο Χριστός δεν είναι ο ατομικός μας σωτήρας, είναι ο σωτήρας του σώματος. Εμείς σωζόμεθα μόνον και εφ’ όσον ανήκουμε στο Σώμα, την Εκκλησία. Ο Χριστός ήλθε για να συναγάγει “τα πριν εσκορπισμένα”.
γ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έξοχο πάτερ, η εκκλησία δεν είναι θρησκεία είναι φανέρωση του Υιού του Θεού. Είναι Αποκάλυψη της Βασιλείας Του.

Ευθύνη και ελευθερία

Ο πιστός κινείται, παρά την αδιαφορία των πολλών   σ’ ένα τρίπτυχο: Ευθύνη,η χρήση της και αύξησή της.           Κανείς άνθρωπος ...