Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Αντιαιρετικά: Οι πρεσβείες των Αγίων

Ό, τι ισχύει για την πρεσβεία της Θεοτόκου, ισχύει και γιν την πρεσβεία των Αγίων. Η Θεοτόκος και οι Άγιοι είναι ζωντανά μέλη του Σώματος του Χριστού, έχουν μέσα τους τη ζωή του Χριστού, δια του εν αυτοίς ζώντος Αγίου Πνεύματος, και δέχονται τις προσευχές των χριστιανών και πρεσβεύουν υπέρ ημών προς τον Κύριον, όπως η πείρα του ορθόδοξου λαού μας το έχει διδάξει, και απαντούν στις προσευχές μας. Μέσα στην Εκκλησία μας ζούμε μαζί με την Παναγία και τους Αγίους μας. Αυτή είναι η εν Αγίω Πνεύματι εμπειρία μας.
Οι περισσότεροι αιρετικοί ισχυρίζονται, ότι δεν υπάρχουν άγιοι. Αλλά είναι σαν να λέγουν ότι δε υπάρχει ο Χριστός ή ότι το Σώμα του Χριστού δεν έχει μέλη. Αλλά αυτό δεν το λέει η Εκκλησία και γι’ αυτό δεν το λέει και η Γραφή.
Οι αιρετικοί λένε ότι οι Άγιοι δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο Χριστός όμως είπε ότι αυτός που πιστεύει σ’ Εκείνον, θα κάνει τα έργα που Εκείνος έκανε και μάλιστα μεγαλύτερα από αυτά.
Όλη η τιμή του προσφέρουμε στην Παναγία και τους Αγίους όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται στο θέλημα του Θεού, αλλά αντίθετα είναι πραγματοποίηση της υπόσχεσής Του: “ Εγώ τους εμέ φιλούντας αγαπώ και τους δοξάζοντάς με δοξάσω”. Υπόσχεση που ξεκινά από την Π. Δ. (Παρ. Η΄17, Α΄ Βασ. Β΄30).
Νομίζουμε ότι για κάθε καλοπροαίρετο δεν χρειάζονται περισσότερα για να κατανοήσει την αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα άλλα περιττεύουν.

γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: