Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Κυριακή Δ΄ Νηστειών- Οσίου Ιωάννου της “Κλίμακος” Ένας Άγιος της ερήμου


Σήμερα Δ΄ Κυριακή των Νηστειών γιορτάζουμε συγχρόνως και τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, ενός αγίου ασκητή της Σιναϊτικής παράδοσης. Πρόκειται για ένα γίγαντα της προσευχής και της νηστείας. Ο μέγας αυτός θεολόγος με το θαυμαστό έργο του “Κλίμακα” χαράζει τον ευθύ και γοητευτικό δρόμο προς τον αγιασμό, μέσω της συνάσκησης όλων των αρετών συλλήβδην.
Ο όσιος Ιωάννης, σύμφωνα με τον βιογράφο του, σε νεαρή ηλικία δεκαέξι ετών, αποφάσισε να αφιερωθεί στην μοναχική ζωή και έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στο κοινόβιο της ιεράς Μονής Σινά.
Σε ηλικία δέκα εννέα ετών μετά τον θάνατο του πνευματικού του καθοδηγητή, ανεχώρησε στην τοποθεσία Θολάς κι έζησε ως ερημίτης αυστηρή ζωή σαράντα χρόνια.
Όταν όμως εκλέγεται ηγούμενος της Μονής υπακούει στη Μονή της μετανοίας του και γίνεται ο πνευματικός πατέρας της Σιναϊτικής αδελφότητος. Αργότερα αφήνει την Μονή και αποσύρεται στο χώρο της απόλυτης ησυχίας και προσευχής μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του.
Η πνευματική του ακτινοβολία και αγιότητα, καθώς και το έργο του, διατηρείται μέχρι τις μέρες μας και δείχνει καθαρά την πνευματική του προσωπικότητα. Το έργο του “Κλίμακα” αποτελείται από τριάντα κεφάλαια η βαθμίδες και αντιστοιχούν στα τριάντα χρόνια της σιωπηρής ζωής του Ιησού Χριστού. Είναι μία “κλίμακα” του ουρανού που ανεβάζει από τη γη στον ουρανό και στο τέλος φανερώνει τον ίδιο το Θεό.
Ο όσιος Ιωάννης είναι από τους πιο δυνατούς συγγραφείς. Ο λόγος του είναι γνήσιος, ειλικρινής, ευθύς γιατί βγαίνει μέσα από το ζωντανό βίωμα της ασκητικής ζωής. Το πλήθος των χειρογράφων και των μεταφράσεων που έχουν γίνει φανερώνει τη δημοτικότητα και το ανάλογο πλήθος του αναγνωστικού κοινού, που με αγάπη εντρυφούν σ’ αυτό.
Ιδιαίτερη θέση κατέχει στην ασκητική και ησυχαστική-μυστική παράδοση της ορθόδοξης πνευματικότητας και αποτελεί πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους συγγραφείς του αυτού πνεύματος. Στις ιερές Μονές αποτελούσε το προσφιλέστερο ανάγνωσμα για πνευματική οικοδομή και μύηση στην μοναχική πολιτεία.
Επειδή στις ι. Μονές συνηθίζονταν να διαβάζεται η “Κλίμακα” κατά την περίοδο την Μ. Σαρακοστής, η Εκκλησία καθιέρωσε την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στη μνήμη του. Βέβαια εκτός από τους μοναχούς η “Κλίμακα” διαβάζονταν και από τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, γιατί κι ένας απλός πιστός μπορεί να ωφεληθεί από το πνευματικό μεγαλείο της Κλίμακας.
Μ’ αυτό το μέσον και σε κατάλληλο χρόνο η Εκκλησία έρχεται να ενισχύσει την αγωνιστική πορεία μας. Την πορεία και συμπόρευση στη λατρεία
και τη νηστεία, ώστε να αποκαλυφθεί και σε μας το νόημα των φρικτών παθών του Χριστού και ν’ αξιωθούμε της Αναστάσεως, αυτής ενδόξου και ανεσπέρου ημέρας της βασιλείας Του.
π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: