Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Εσπερινός Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου

Το απόγευμα της Πέμπτης ετέλεσθη πανηγυρικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και στην συνέχεια εψάλλη η Ιερά Παράκληση προς την Μεγαλομάρτυρα Αγ.Βαρβάρα.

Κατά το κήρυγμα ο προϊστάμενος του Ι.Ναού αναφέρθηκε στην αγιότητα και στη ρήση "άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ Άγιος ειμί". Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αγωγή της αγιότητας μέσα στην ορθόδοξη οικογένεια. Άγιος, είπε, είναι αυτός που αγωνίζεται καθημερινά για το καθ΄ομοίωσιν. Δεν είναι αυτός που δεν έχει αδυναμίες και ελαττώματα ή μόνο αυτός που ασκείται στην έρημο και βλέπει οπτασίες. Είναι εκείνος που προσπαθεί να νικάει τα πάθη του. Γι΄αυτό η Εκκλησία καθημερινά προβάλλει τους Αγίους. Δυστυχώς, όμως, σήμερα οι κοσμικοί έχουν τοποθετήσει την αγιότητα στο μουσείο. Η αγιότητα όμως είναι δρόμος, πορεία ζωής και απαιτεί μαθητεία, αγωγή και εκπαίδευση. Φράσεις όπως : "έχει ο Θεός", '' Θεού θέλοντος", '' η Παναγιά μαζί σου", " μην ανησυχείς, ο Θεός είναι μεγάλος'' , ή η προσευχή προ και μετά του φαγητού, είναι ξεκάθαρη αγωγή αγιότητας στην οικογένεια.
Πρπει οι γονείς να βρουν χρόνο για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην αγιότητα. Εαν, δυστυχώς, δεν μπορούν με λόγια, αρκεί το καλό παράδειγμά τους, η Αγία Γραφή ή ένα καλό πνευματικό βιβλίο πάνω στο τραπέζι, το αναμμένο καντηλάκι, το θυμίαμα.

Στον εσπερινό έλαβαν μέρος ο Αρχμ. Γαβριήλ Χριστόπουλος, π.Χρ. Μήλας και οι ιερείς του Ι.Ναού.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Γαλάνης αγαπητό ιστολόγιο για μια φορά ακόμα έσισε...Ηταν καταπληκτικος, άψογος σε όλες του τις εκτελέσεις...
Να το δίνει δύναμη ο Θεός και πραγματικά θεωρείται τιμή για την ενορία μας να κοσμεί το δεξιό αναλόγιο ο πρωτοψάλτης Δ. Γαλάνης...
Και του χρόνου...