Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΤΟΥ, εφημερίου Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάμης Κεφαλληνίας.




            Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής εξεδήμησε προς Κύριον και σε προχωρημένη ηλικία ο ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Αλεξάτος, εφημέριος Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Σάμης Κεφαλληνίας και ηγούμενος της Ι. Μ. Αγριλίων Σάμης. 

            Την αναγγελία της εκδημίας του ανήγγειλαν οι κωδωνοκρουσίες του Ι. Ναού  της Ενορίας της Σάμης. Ένα Ναό για τον οποίο εργάσθηκε με πολύ κόπο, μόχθο και φιλοτιμία επί πολλά έτη, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή του. Γι’ αυτόν ήταν ένα έργο ζωής μέχρι να τον καταστήσει ένα αξιοζήλευτο λατρευτικό χώρο για τις λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες ενοριτών της όμορφης Σάμης.

            Ο π. Χρυσόστομος για δεκάδες ετών υπήρξε εφημέριος της Ζωοδόχου Πηγής Σάμης και ηγούμενος της Ι. Μ. Αγριλίων. Από μαθητής του δημοτικού σχολείου ενθυμούμαι την παρουσία του ως εφημερίου της Σάμης. Υπήρξε κληρικός ζηλωτής, πράος, γλυκύς, ιεροπρεπής, προσηνής, εργατικός, τυπικός, ακέραιος και προπαντός ένας αψεγάδιαστος κληρικός για ολόκληρη τη ζωή του, μέχρι την τελευτή του. Απολάμβανε  απεριόριστο σεβασμό, αποδοχή και συμπάθεια από το σύνολο των ενοριτών του. Η εκκλησιαστική μορφή και παρουσία του ενθουσίαζε και προσήλκυε  ακόμη και τους αδιάφορους και ψυχρούς περί την πίστη στην εκκλησιαστική ζωή.

            Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Ιερόθεος έκανε την καλύτερη επιλογή τοποθετώντας  το νεαρό τότε ιερομόναχο π. Χρυσόστομο  ως εφημέριο της Σάμης.

            Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την μακράν επιτυχημένη ιερατική  διαδρομή του αδελφού και συλλειτουργού π. Χρυσοστόμου! Μπορεί να υστερούσε στη θύραθεν παιδεία, αλλά είχε ήθος και μόρφωση κατά Χριστόν. Η παρουσία του και η ζωή του  θύμιζε παπαδιαμαντικό ιερέα που μόνο ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης μπορούσε να σκιαγραφήσει.

            Ο π. Χρυσόστομος εκτός από την έντονη λειτουργική, λατρευτική και ποιμαντική παρουσία, έδειξε ενδιαφέρον και για την οικοδόμηση του περικαλλούς Ι. Ναού της ενορίας Σάμης του οποίου την ολοκλήρωση επέτρεψε ο Θεός να απολαύσει και να χαρεί τους κόπους του έστω και σε  προχωρημένη ηλικία. Επίσης εργάσθηκε και για την ανακαίνιση και ολοκλήρωση της Ι. Μ. Αγριλίων η οποία έβαινε προς παρακμή. Επί της ηγουμενίας του λειτουργούσε κανονικά και πλήθη πιστών συμμετείχαν στις λειτουργικές συνάξεις της Ι. Μονής.

            Αξιόλογη ήταν και η συμβολή του στις ενέργειες του συγγενούς του π. Γεωργίου Αντζουλάτου για τον επαναπατρισμό των ιερών λειψάνων των Αγ. Φανέντων, τα οποία  ήρθαν εσχάτως και φυλάσσονται εντός αργυράς λειψανοθήκης στον Ι. Ν. Σάμης προς αγιασμό και ευλογία των πιστών.

            Ο χαράσσων τις λίγες και πτωχές αυτές γραμμές είχε μακροχρόνιες προσωπικές  εμπειρίες γνωριμίας ήδη από τα παιδικά του χρόνια και γι’ αυτό εγώ προσωπικά και όλοι όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν νοιώθουμε μέσα στην ψυχή μας πόνο και οδύνη γιατί αποχωριζόμαστε ένα ευλαβή κληρικό, άξιον της κλήσεώς του και καύχημα της Κεφαλληνιακής Εκκλησίας.

            Η ακτινοβολία της σεμνής και πνευματικής του παρουσίας οδηγούσε πολλούς πιστούς στην πνευματική του καθοδήγηση και πατρότητα, διότι υπήρξε, εκτός  των άλλων, κι ένας ξεχωριστός πνευματικός πατέρας- εξομολόγος όπου πολλές πονεμένες και αγριεμένες ψυχές  αναπαύονταν.

            Τα  λίγα αυτά λόγια ας θεωρηθούν ως ένα μνημόσυνο  στη μνήμη του σεβαστού και αξιαγάπητου αυτού καλού ποιμένα της Εκκλησίας που ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του στη διακονία του ποιμνίου του. Η ουρανοδρόμος και φωτεινή παρουσία του ας αποτελεί πηγή έμπνευσης και μίμησης.

            Ο π. Χρυσόστομος πέρασε στην αιωνιότητα και συνεχίζει την λειτουργία στο υπερουράνιο θυσιαστήριο. Όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε και γευτήκαμε την ομορφιά της πνευματικής παρουσίας του θα νοιώθουμε αδιάλειπτα το φωτεινό του πέρασμα από τη ζωή μας.



Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας. Κεφαλλήν

Δεν υπάρχουν σχόλια: