Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Τα λόγια του Αρχιμανδρίτη που θα κάνει τον Αγιασμό: Δεν θα βουτήξετε μόνο για τον Σταυρό


Ιστορικές στιγμές στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου για πρώτη φορά μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, θα πραγματοποιηθεί επίσημα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, με την άδεια των τουρκικών αρχών.

 Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, που θα τελέσει τον Αγιασμό, δηλώνει συγκλονισμένος. «Είναι ένα συγκινητικό και συγκλονιστικό ταυτόχρονα γεγονός» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Εγώ μίλησα λίγο με τα παιδιά που θα βουτήξουν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και τους είπα να ξέρετε ότι δεν βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοι μας πού είναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα».
Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.
Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί για τις 8:30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12:30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης.
Στη λειτουργία θα παραστούν καλεσμένοι από την Ελλάδα, τα μέλη της παροικίας αλλά και αρκετοί ορθόδοξοι που μένουν στις γύρω περιοχές.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ συγκινητικό που μετά από 94 χρόνια γίνεται η ακολουθία των Θεοφανίων στην μαρτυρική προκυμαία της Σμύρνης!

Καλή φώτιση στους άρχοντες.