Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Από την ομιλία του κ. Νικολάου Βοινέσκου στον πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας


  Την παρελθούσα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία υπό του κ. Νικολάου Βοινέσκου, φιλολόγου, με το ενδιαφέρον πνευματικό θέμα: « Η απειλή των πέντε αισθήσεων».
   Ο ομιλητής απευθύνθηκε σ’ ένα πολυπληθές ακροατήριο το οποίο παρακολουθούσε εκστατικό τον ομιλούντα χωρίς χειρόγραφο, αλλά προφέροντας λόγους πνευματικούς και οικοδομητικούς εκ καρδίας και βιώματος.

   Τα βασικά σημεία της σχετικής ομιλίας περιληπτικά έχουν ως  εξής:    
    Οι πέντε αισθήσεις είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού Δημιουργού στον άνθρωπο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο νους πληροφορείται τι συμβαίνει στον εξωτερικό μας κόσμο. Στους Πρωτοπλάστους λειτουργούσαν απαθώς, μετά όμως την παράβαση της εντολής του Θεού διεστράφησαν και λειτουργούν εμπαθώς. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ισόβιος πνευματικός αγώνας και παιδαγωγία των πέντε αισθήσεων για να λειτουργούν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Η όραση είναι η βασιλικοτάτη αίσθηση. Είναι πολύ χρήσιμη, αλλά λόγω του κατακλυσμού των βρώμικων εικόνων μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην καταστροφή. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να συγκρατούμε τα μάτια μας, ώστε να βλέπουν απλά και όχι με φιλήδονη περιέργεια. Ακόμη χρειάζεται να τηρούμε το σωτήριο λόγο του Παροιμιαστού: «Πάσι φυλακή τήρει σην καρδίαν».
    Η ακοή είναι η δεύτερη στην τάξη αίσθηση. Με αυτήν ακούμε τη Θεία Λειτουργία, το λόγο του Θεού, τους υπέροχους εκκλησιαστικούς ύμνους, τη φωνή των συνανθρώπων μας και πολλούς ωραίους φυσικούς ήχους. Μπορούμε όμως να ακούμε άσχημα λόγια και τραγούδια άσεμνα και ψυχοφθόρα. Γι’ αυτό καλό είναι να τηρούμε τη συμβουλή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Να βουλώνετε με κερί τα αυτιά σας,  για να μην ακούτε φαύλους λόγους, τερπνά τραγούδια και γλυκείς ήχους».
   Η όσφρηση μας δίνει τη δυνατότητα να χαιρόμαστε όχι μόνο τις φυσικές, αλλά και τις πνευματικές ευωδίες. Μεγάλος κίνδυνος για την όσφρηση είναι τα πολύτιμα και έντονα αρώματα. Πολλές φορές για μια γυναίκα αυτό είναι επικίνδυνο, ενώ για έναν άνδρα είναι ύποπτο. Σ’ αυτή την αίσθηση κατατάσσεται και το κάπνισμα το οποίο έχει πολλές και ολέθριες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου.
   Η γεύση μας δόθηκε από το Θεό για να γευόμεθα τους ωραίους και γλυκείς καρπούς και τα νόστιμα φαγητά. Αυτά όταν τα τρώμε ευχαριστιακά, έχουμε την ευλογία του Θεού. όταν όμως τα τρώμε αυτόνομα και για να ικανοποιήσουμε το πάθος της γαστριμαργίας ή της λαιμαργίας ούτε την ευλογία του Θεού έχουμε και βλάπτουμε τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να ζούμε για να τρώμε αλλά να τρώμε για να ζούμε. Η εγκράτεια και η νηστεία, σύμφωνα και με τη γνώμη πολλών ιατρών, είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας, είναι η καλύτερη δίαιτα.
  Η αφή είναι η πιο ζωηρή αίσθηση, γι’ αυτό είναι και η πιο βασανιστική και επικίνδυνη αίσθηση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αγάπη και σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με το λόγο του αποστόλου Παύλου: «Η αγάπη ουκ ασχημονεί».
   Με τη χάρη του Χριστού ας αγωνιζόμαστε να τηρήσουμε το λόγο του αποστόλου Παύλου: «Δοξάσατε τον Θεόν εν τω σώματι υμών και εν πνεύματι υμών, άτινά εστι του Θεού».




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταο από τις πιο πνευματικές και βιωματικές ομιλίες που έχω ακούσει.
Οποίος δεν ήλθε έχασε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ομιλία του Νίκου
Άξιζε να την παρακολουθήσετε.

Ανώνυμος είπε...

Είχα πάει στην ομιλία και ευχαριστίθηκα πάρα πολύ.
Ας τον καλέσουν και άλλες ενορίες τον κ.Νίκο.
Μιλάει εκ βιώματος.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο θέμα.