Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Αρρωστημένη θρησκευτικότητα


«Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα: τόσο το αίσθημα ανωτερότητας για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητας για την αμαρτωλότητά του.
Άλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση, άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια…
Με επισκέφθηκε κάποτε ένας κοσμικός ψυχίατρος και μου κατηγόρησε τον Χριστιανισμό, διότι, όπως είπε, δημιουργεί ενοχές και μελαγχολία.

Του απάντησα: Παραδέχομαι ,ότι μερικοί χριστιανοί, από σφάλματα δικά τους ή άλλων, παγιδεύονται στην αρρώστια των ενοχών, αλλά κι εσύ πρέπει να παραδεχθείς, ότι οι κοσμικοί παγιδεύονται σε μια χειρότερη αρρώστια, την υπερηφάνεια. Και οι μεν θρησκευτικές ενοχές, κοντά στον Χριστό, φεύγουν με την μετάνοια και την εξομολόγηση, η υπερηφάνεια όμως των κοσμικών, που ζουν μακριά από τον Χριστό, δεν φεύγει.

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο θέμα αυτό.Όμως,λίγο πολύ,όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα, και της υπερηφάνειας και της ενοχής!Είναι πολύ δύσκολο να μην σε καταβάλει το ενοχικό σύνδρομο.....Όμως,εδώ να πω ότι σε έναν βαθμό φταίνε και οι πνευματικοί.Ας προσέξουμε λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

Τεράστιο θέμα αυτό.
Νομίζω πως την αρρωστημένη θρησκευτικότητα την έχουμε και Εμείς άλλα πολλές φορές την καλλιεργούν και οι πνευματικοί.
Τούς αρέσει να έχουν υποχείριο αθώες ψυχές.
Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα πρέπει και μεις οι λαϊκοί να μην έχουμε αρρωστημένη θρησκευτικότηττητα αλλά και οι πνευματικοί πρέπει να μας διορθώνουν αν έχουμε Εμείς αρρωστημένη θρησκευτικότηττητα. και Όχι να καλλιεργούν αυτό.
Έτσι πιστεύω.