Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Η παιδαγωγός προσευχή


          Για την ανατροφή των παιδιών, ο γέροντας Επιφάνιος έλεγε σε γονείς: «Να μιλάτε πιο πολύ στο Θεό για τα παιδιά σας, παρά στα παιδιά σας για το Θεό». «Η ψυχή του εφήβου» βρίσκεται σε  μια έκρηξη ελευθερίας. Γι’ αυτό δύσκολα δέχεται συμβουλές. Αντί λοιπόν να τον συμβουλεύεις συνεχώς και να τον επιπλήττεις κάθε λίγο και λιγάκι, ανέθεσε το θέμα στο Χριστό και την Παναγία και τους Αγίους και παρακάλεσέ τους να τον συνετίσουν εκείνοι».
          «Τα παιδιά να τα μεταχειρίζεστε σαν τα πουλάρια. Πότε σφίγγοντας  και πότε χαλαρώνοντας το χαλινάρι. Όταν το πουλάρι κλωτσάει, χωρίς να αφήνουμε το χαλινάρι, το χαλαρώνουμε, αλλιώς θα σπάσει. Όταν όμως είναι ήρεμο, τότε το τραβάμε το χαλινάρι και το πάμε όπου θέλουμε». «Οι γονείς πρέπει να αγαπούν τα παιδιά τους ως παιδιά τους και όχι σαν είδωλα τους. Δηλ. το παιδί τους να το αγαπούν όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι, να τους μοιάζει δηλαδή».


Δ. Τσάτση, Διδαχές Γερόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

“Θυμήσου τα δικά σου και συγχώρα τα παιδιά σου”

Συχνά είμαστε πολύ σκληροί και άτεγκτοι στα λάθη των παιδιών μας, των νέων μας, των άλλων. Τους σερβίρουμε τόνους τα “πρέπει”, τόνους ...