Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ισότητα και σύγκριση


Υπάρχει ένα βαθύ ψεύδος στην αρχή της σύγκρισης, η οποία βρίσκεται στη βάση του πάθους  για ισότητα. Δεν πετυχαίνεις τίποτε με τη σύγκριση-που αποτελεί αιτία φθόνου(γιατί αυτός και όχι εγώ;), διαμαρτυρίας(πρέπει να είμαστε ίσοι), έπειτα οργής, εξέγερσης και διαίρεσης. Είναι ουσιαστικά η γενεαλογία του διαβόλου. Δεν υπάρχει σ’ αυτήν τίποτε το θετικό, όλα είναι αρνητικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπ’ αυτή την έννοια, ο πολιτισμός μας είναι δαιμονικός, επειδή στα θεμέλια του βρίσκεται η σύγκριση. Εφόσον η σύγκριση οδηγεί πάντοτε και μαθηματικά στην εμπειρία και στη γνώση της ανισότητας, οδηγεί πάντα στη διαμαρτυρία. Η ισότητα βασίζεται στην άρνηση κάθε διαφοράς, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορές, η επιθυμία για ισότητα ζητά ν’ αγωνιστείς γι’ αυτήν, να επιβάλλεις την εξίσωση των ανθρώπων, και το ακόμη χειρότερο, ν’ αρνηθείς αυτές τις διαφορές, που είναι η ουσία της ζωής. Το πρόσωπο-άνδρας και γυναίκα-, που πεινά για ισότητα, είναι άδειο και απρόσωπο, επειδή η προσωπικότητα είναι φτιαγμένη απ’ αυτό που τη διακρίνει από τους άλλους και το οποίο δεν υποκύπτει στον παράλογο νόμο της  ισότητας.

          Ο χριστιανισμός αντιπαραθέτει την αγάπη στη δαιμονική αρχή της σύγκρισης. Ουσία της αγάπης είναι η ολοκληρωτική απουσία “σύγκρισης”. Δε μπορεί να υπάρχει ισότητα σ’ αυτόν τον κόσμο, επειδή ο κόσμος δημιουργήθηκε από την αγάπη και όχι από αρχές. Και ο κόσμος διψά για αγάπη και όχι για ισότητα. Τίποτε δεν σκοτώνει τόσο την αγάπη, δεν την αντικαθιστά με το μίσος, όσο η ισότητα που  επιβάλλεται στον κόσμο ως σκοπός και αξία....

          Δεν υπάρχει ισότητα αλλά  μια οντολογική διαφορά που κάνει δυνατή την αγάπη, δηλαδή υπάρχει ενότητα, όχι ισότητα. Η ισότητα προϋποθέτει  ίσους, που ποτέ δεν αποκτούν ενότητα, επειδή η ουσία της ισότητας  αποτελείται από την προσεκτική εξασφάλιση της. Στην ενότητα, οι διαφορές δεν εξαφανίζονται αλλά γίνονται ενότητα, ζωή, δημιουργικότητα.

         π. Αλ. Σμέμαν, “Ημερολόγιο”

Δεν υπάρχουν σχόλια: