Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Η πίστη που στηρίζεται;


Συνήθως νομίζουμε ότι η πίστη στηρίζεται στη γνώση του σωστού, στην ύπαρξη σημείων και στις λογικές αποδείξεις. Και τα τρία είναι σαθρά θεμέλια. Μπορείς να κάνεις το σωστό, και αλήθεια να μη βλέπεις. Μπορείς να επινοείς διαρκώς σημεία ή να βρίσκεις λογικές αποδείξεις, και τελικά ένας σκανδαλισμός να σε γκρεμίσει. Κανένας κανόνας, κανένα σημείο, καμία απόδειξη δεν μπορεί να περιορίσει την αλήθεια.
           Η αλήθεια δεν απαιτεί ούτε έχει ανάγκη από σημεία ή ιστορική ακρίβεια ή από λογικά επιχειρήματα ή από τις όποιες ανθρώπινες ικανότητες. Κάθε προσπάθεια να αντικρίσουμε την αλήθεια μέσα από εντελώς ανθρώπινα σχήματα, και εμάς φυλακίζει στον στεγνό κόσμο της λογικής και των αισθήσεων, και την αλήθεια υποτάσσει στον υποκειμενισμό μας, αποδυναμώνοντας την από το αντικειμενικό της μεγαλείο. Ο σκοπός δεν είναι να στριμωχτούμε μέσα σε μια κατασκευασμένη ανθρώπινη αλήθεια, αλλά να ελευθερωθούμε μέσα στην όντως αλήθεια.....
          Γράφει ο Πασκάλ: Για να πιστέψεις στον Θεό πρέπει να ζήσεις έτσι που να  Τον θελήσεις, και για να Τον θελήσεις, πρέπει να ζήσεις έτσι που να σου είναι επιθυμητός. Συνεπώς, το θέμα της πίστης στον Θεό ανάγεται στη ζωή, στο πως ζούμε. Πρέπει να ζούμε έτσι που να Τον θέλουμε και όταν Τον θέλουμε, τότε Τον πιστεύουμε. Να γιατί μας χρειάζονται οι εντολές Του, τα κρίματα, τα δικαιώματά Του. Το κήρυγμα του Χριστού ξεκινάει με τη λεγόμενη “επί του Όρους Ομιλία”, η οποία είναι ένας δείκτης πορείας.
          ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Μητροπολίτου Μεσογαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: