Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

«Όχι» του ΣτΕ στην Ένωση Αθέων - Δεν θα κατέβουν οι θρησκευτικές εικόνες από τη δικαστική αίθουσα


Απορρίφθηκε το αίτημα της Ένωσης Αθέων να αφαιρεθούν οι εικόνες από το ΣτΕ κατά τη συζήτηση της αίτησης για το θρήσκευμα στα απολυτήρια των μαθητών
Απορρίφθηκε σήμερα, για ακόμη μια φορά, με ισχυρή πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το αίτημα της Ένωσης Αθέων να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνες) από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου συζητηθήκαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο συνήγορος της Ένωσης Αθέων έθεσε θέμα να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα.
Το δικαστήριο διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφασή του απέρριψε το αίτημα της Ένωσης με ψήφους 24 υπέρ έναντι 3 κατά.
Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Ένωση Αθέων και γονέων μαθητών που φοιτούν σε σχολεία, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για το καθορισμό και το τύπο των τίτλων σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την αναγραφή του θρησκεύματος των μαθητών στα απολυτήρια, αποδεικτικά σπουδών, κ.λπ.
Από την πλευρά της η Μαρλένα Τριπολιτσιώτη έθεσε, μεταξύ των άλλων, θέμα εάν η τήρηση αρχείου τίτλων και πιστοποιητικών σπουδών στα Γυμνάσια και Λύκεια στα οποία καταχωρείται το θρήσκευμα των μαθητών, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.
Ο δικηγόρος της Ένωσης υποστήριξε ότι με την επίμαχη αναγραφή του θρησκεύματος πάνω στο απολυτήριο παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων (GDPR) και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία.
Ακόμη, ανέφερε ότι το απολυτήριο του Λυκείου θα συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και σε όλη τους την επαγγελματική σταδιοδρομία.
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, με την τελευταία αυτή άποψη-επιχειρηματολογία συντάχθηκε και η πρόεδρος του ΣτΕ, η οποία εξέφρασε τη θέση ότι και μετά από αρκετά χρόνια από την αποφοίτηση σου και όταν ακόμη έχεις αποκτήσει και άλλους τίτλους σπουδών, σου ζητούν το απολυτήριο του Λυκείου, το οποίο αναγράφει το θρήσκευμα.
Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του ο συνήγορος της Ένωσης επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ για την διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.
Η δικηγόρος του Δημοσίου (ΝΣΚ) έθεσε το ζήτημα εάν θεμελιώνει έννομο συμφέρον η Ένωση να καταθέσει αίτηση ακύρωσης για το επίμαχο θέμα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι γονείς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ δεν είναι μέλη της εν λόγω Ένωσης.
Με το να αναγράφεται στο απολυτήριο το πεδίο του θρησκεύματος το θρήσκευμα του μαθητή, όχι μόνο δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά αντίθετα το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.
Επισήμανε ακόμα η συνήγορος του δημοσίου ότι η αναγραφή του θρησκεύματος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία, όπως είναι αυτή των απουσιών, καθώς στον αλλόθρησκο μαθητή, πρέπει να αναγράφεται ότι απουσίασε λόγω επισήμων θρησκευτικών εορτών άλλου θρησκευτικού δόγματος, για να μπορούν να δικαιολογηθούν οι απουσίες.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πρώτο Θέμα Παναγιώτης Τσιμπούκης 10/05/2019
ακτινες

Δεν υπάρχουν σχόλια: