Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

 


Οι δαίμονες και οι ασεβείς άνθρωποι φοβούνται και τρέμουν το Μυστήριο του Βαπτίσματος, γι’ αυτό λένε και γράφουν πολλά ασεβή και βλάσφημα εναντίον αυτού του σωτηρίου Μυστηρίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Τη μεγάλη αξία του Βαπτίσματος φανερώνουν τρία σημαντικά ιστορικά γεγονότα: 1. Ο Θεός ανέθεσε την τέλεση του Βαπτίσματος της μετανοίας στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και αγιότερος άνδρας της ιστορίας (Ματθ. ια΄11). 2. Το Βάπτισμα της υιοθεσίας πήγασε από την λογχευθείσα πλευρά του Εσταυρωμένου Λυτρωτή μας. Ως γνωστόν, όταν ένας στρατιώτης χτύπησε με τη λόγχη την πλευρά του Χριστού, «ευθέως εξήλθεν αίμα και ύδωρ» (Ιωαν. ιθ΄34). Όπως ερμηνεύουν οι πνευματοφόροι πατέρες της Εκκλησίας, το ύδωρ είναι το Μυστήριο του Βαπτίσματος και το Αίμα το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. 3.Ο Χριστός λίγο πριν αναληφθεί στους ουρανούς έδωσε εντολή στους Αποστόλους να βαπτίζουν τους ανθρώπους λέγοντας: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη΄ 19). Ακόμη, τόνισε ότι: «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατά κριθήσεται» (Μαρκ. ιστ΄ 16).

Λοιπόν, ας μην επηρεαζόμαστε καθόλου και ας περιφρονούμε τα ασεβή και βλάσφημα λόγια των απίστων και των αντιχρίστων. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και ότι είπε, είναι η αλήθεια. Αυτήν την αλήθεια ας εφαρμόζουμε στη ζωή μας και ας την ομολογούμε με θάρρος παντού και πάντοτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: