Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ο Ευχαριστιακός κανόνας



Ο Ευχαριστιακός κανόνας είναι η κεντρικότερη στιγμή , το κέντρο της θείας Λειτουργίας. Για να το προσεγγίσουμε με ευλάβεια πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ όλη της διάρκεια της Λειτουργίας. Την ώρα του ευχαριστιακού κανόνα ξετυλίγεται το σημαντικότερο γεγονός: Ο Θεός πάσχει για τον άνθρωπο  και τον τρέφει με το Σώμα και το Αίμα Του. Τότε γίνεται η μετουσίωση των Τιμίων Δώρων. Ο άρτος γίνεται αληθινά Σώμα και ο οίνος αληθινά Αίμα Χριστού.

          Ο κανόνας αρχίζει όταν λέμε “οι κατηχούμενοι προέλθετε”. Τότε πρέπει να διώξουμε κάθε μέριμνα και φροντίδα βιοτική και ολόκληρη η ύπαρξή μας να τείνει προς τον Θεό μόνο. Οι συζητήσεις, οι μετακινήσεις, μέσα στην Εκκλησία αυτή τη στιγμή είναι αληθινή ασέβεια. Την ώρα εκείνη συντελείται ένα μυστήριο τόσο μεγάλο, ώστε οι άγγελοι “επιθυμούν παρακύψαι”. Και εμείς καλούμαστε να συμμετέχουμε σ’ αυτό το μυστήριο.

          Ο κανόνας τελειώνει με τη δοξολογία της Μητέρας του Θεού-”Εξαιρέτως  της Παναγίας....”-  που είναι συνδεδεμένη με το μυστήριο της Σαρκώσεως του Θεού.

          Γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις σκέψεις μας και όλα τα αισθήματά μας στη θεία Λειτουργία και τότε εκείνη θα γίνει οδηγός μας  στη σωτηρία και τη λύτρωση

          γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: