Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Πειραιώς Σεραφείμ : "Αφελής η άποψη για τα σκεύη της Θείας Κοινωνίας"

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου

«Εκτός λογικής» χαρακτηρίζει τις συζητήσεις για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού της γρίπης μέσω της Θείας Κοινωνίας ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Σε συνέντευξη του στο Αmen.gr ο δυναμικός Ιεράρχης ξεκαθαρίζει πως όποιος δεν αποδέχεται την πίστη της Εκκλησίας δεν έχει κανένα λόγο να λάβει μέρος στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ταυτόχρονα ο κ.Σεραφείμ αφήνει έμμεσες αιχμές κατά του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τα αργυρά σκεύη της Κοινωνίας αποτρέπουν την μετάδοση του ιού.

«Θεωρώ εντελώς αδόκιμον και εσφαλμένη και ατυχή δήλωσιν που συνάπτει το γεγονός της Θείας Ευχαριστίας με την χρήσιν συγκεκριμένου μετάλλου σκευών. Θα τολμούσα να πω ότι ένας τέτοιος συνειρμός τυγχάνει αφελής» υποστήριξε ο μητροπολίτης Πειραιώς.

Απαντώντας στην ανησυχία μερίδας πιστών αλλά και μελών της ιατρικής κοινότητας για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού μέσω και της Θείας Κοινωνίας ο μητροπολίτης Σεραφείμ είναι κατηγορηματικός.

«H πίστη της Εκκλησίας διά το μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας που την συγκροτεί ως Σώμα Ευχαριστιακόν του Χριστού είναι ότι διά της επικλήσεως του Αγίου Πνεύματος έχομεν την μετατροπήν του άρτου και του οίνου, των υλικών αυτών στοιχείων, εις αυτό το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χρίστου, Υιού Θεού το οποίον συνελήφθη διά πνεύματος Αγίου υπό της αειπαρθένου Μαρίας, ετέχθη εις τον κόσμον ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, εσταυρώθη δια την σωτηρίαν του κόσμου, ανέστη εκ νεκρών και ανελήφθη εν δόξη και παρεδρεύει εκ δεξιόν του Θεού πατέρα» εξηγεί ο κ.Σεραφείμ και προσθέτει: «Συνεπώς η μετάληψις του προϋποθέτει κατά τον Απόστολο Παύλο την διάκρισιν, την αντίληψιν δηλαδή, και τον πόθον της μετοχής στη ζωή του Θεού. Κατά ταύτα όποιος δεν αποδέχεται την πίστιν της Εκκλησίας και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Απόστολος Παύλος δεν έχει κανέναν λόγο να προσέλθει εις την ευχαριστίαν της Εκκλησίας. Επομένως όλος αυτός ο θόρυβος που προεκλίθη διά τον δήθεν κίνδυνο μεταδόσεως εκ της μεταλήψεως εκ του κοινού Ποτηρίου της Θείας Κοινωνίας είναι εντελώς εκτός λογικής διότι οι μεταλαμβάνοντες μετέχουν κατά την πίστιν των, της ζωής του Θεού και συνεπώς είναι εντελώς αδύνατος η μετάδοσις ασθενειών από το γεγονός της Θεοκοινωνίας».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπενθυμίζει μάλιστα πως εδώ και αιώνες Ιερείς μεταλαμβάνουν βαριά ασθενείς χωρίς ποτέ να τους μεταδοθεί κάποια ασθένεια. «Κατά την μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία έχουμε απτά παραδείγματα, γνωστά εις πάντας τους καλοπροαίρετους, κληρικών που διακόνησαν ασθενείς με σοβαρές μολυσματικές νόσους, όπως φυματίωση, λέπρα και άλλες, οι οποίοι μετελάμβαναν τους ασθενούντας και κατέλυαν μετα ταύτα τα Άχραντα μυστήρια χωρίς ποτέ να νοσήσουν».

Ερωτηθείς, από το Amen.gr, αν μέσα στην ατμόσφαιρα ανησυχίας και ανασφάλειας που προκαλεί η νέα γρίπη και το ενδεχόμενο πανδημίας η διοίκηση της Εκκλησίας θα πρέπει να στηρίξει εντονότερα τον λαό που προβληματίζεται και φοβάται ο Μητροπολίτης Πειραιώς ήταν σαφής.

«Συμφωνώ απολύτως ότι η Εκκλησία οφείλει ιδιαιτέρως σήμερον να επαυξήσει την ποιμαντικήν της και τον επανευαγγελισμόν του λαού μας διότι ενδοκοσμικές αντιλήψεις και ανατρεπτικές της πίστεως θεωρίες, προκαλούν ενδοιασμούς, αμφισβήτησιν και ολιγοπιστίαν, καταστάσεις που διά τους έχοντας την πίστιν και την αντίληψιν της Αγίας μας Εκκλησίας εις τας καρδίας των είναι εντελώς ανίσχυρες να πλήξουν την εμπιστοσύνην των εις της θεία πρόνοια και την αγάπη και προστασίαν του Τρισαγίου Θεού. Άλλωστε στην Ορθόδοξον χώραν μας έχουμε απτά και αποδεδειγμένα θαυμαστά γεγονότα από τα ιερά σεβάσματα και λείψανα των Αγίων της Πίστεως μας».

ΑΜΕΝ.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ που κάποιος άρχισε να απαντάει στον Θεσσαλονίκης!

Ανώνυμος είπε...

Εσένα το πρόβλημα σου είναι ο Θεσσαλονίκης; Από όσα είπε αυτό κατάλαβες;Μάλλον κομπλεξικός θα είσαι!!!