Η επίσκεψή μου για λίγες μέρες στην Ελαφόνησο είναι αλήθεια ότι με ξεκούρασε πραγματικά. Ένα νησί ήσυχο, που περιμένει τους ταξιδευτές του καλοκαιριού να τους υποδεχτεί, να τους προσφέρει τις υπέροχες παραλίες του, να τους φιλέψει εξαιρετικά ψάρια και να τους χαρίσει ηρεμία και γαλήνη.
Μικρό νησάκι, με πολύ μικρό οδικό δίκτυο που δεν ξεπερνά τα 10 χλμ., με λίγες παραλίες, αλλά πανέμορφες και μοναδικές.
Την πρωτοκαθεδρία την έχει η παραλία του Σίμου. Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, έχω κάνει μπάνιο σε πολλές παραλίες, αλλά παραλία σαν τον Σίμο δεν έχω ξαναδεί. Εκπληκτικά χρώματα, χρυσαφένια, λεπτή άμμος, προσεκτικά ανεπτυγμένη, χωρίς τον θόρυβο των πολλών ντεσιμπέλς παραλιακών μπαρ η παραλία του Σίμου είναι κατάλληλη για χαλαρές βουτιές, για κουβεντούλα, μουσικούλα και διάβασμα βιβλίων.
Ιδιαιτερότητα του Σίμου, οι «χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες», που αναπτύσσοντα αμέσως μετά την ζώνη που ξεπλένει το κύμα. Χαρακτηριστικό φυτό εδώ είναι η Αμμόφιλα, η Αγκαθιά και ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας» (Panctaium maritimum)
Εσωτερικά αναπτύσσονται οι «λευκές αμμοθίνες»που φθάνουν τα 10 μέτρα ύψος στην Ελαφόνησο.
Στην συνέχεια αναπτύσσονται οι γκρίζες αμμοθίνες, σταθεροποιημένες. Η σταθεροποίησή τους επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση μόνιμης φυτοκάλυψης από ποώδη και ξυλώδη φυτά.
Όταν η βλάστηση των αμμοθινών καταστραφεί ή διαπαστεί τοπικά με ανθρώπινη επέμβαση ο άνεμος παρασύρει άμμο σε μεγάλες ποσότητες και σκεπάζει αγρούς , λιβάδια ή υγρότοπους.
Οι μεσογειακοί θαμνώνες με αείφυλλα πλατύφυλλα και τα φρύγανα φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών που φωλιάζουν στους θάμνους. Οι αγκαθωτοί θάμνοι προσφέρουν θέσεις για ασφαλή κατασκευή της φωλιάς στις γερακίνες και το Βραχοκιρκίκεζο.
Χ.Γ.Στ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου