Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Παιδιά και άγχος α'


Αν και η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται συχνά ως ανέμελη, η αλήθεια είναι ότι και τα μικρά  παιδιά έρχονται αρκετές φορές στη ζωή τους αντιμέτωπα με άγχος και στρες.

 Το άγχος δεν έχει ηλικία

Το άγχος και το στρες επηρεάζουν κάθε ηλικία, ακόμα και την πιο τρυφερή. Σίγουρα έχετε ακούσει για το «άγχος του αποχωρισμού» που ξεκινά περίπου μετά τους 8 μήνες. Τα μωρά εκείνη την περίοδο, αγχώνονται τόσο πολύ όταν δεν βλέπουν τη μαμά ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γιατί πιστεύουν ότι τα εγκατέλειψαν. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι όταν η μαμά είναι για δύο λεπτά στο διπλανό δωμάτιο και το παθαίνουν όλα τα φυσιολογικά μωρά! Αυτή είναι μια μικρή μόνο ένδειξη ότι το άγχος αφορά ακόμη και τα μωρά.
Άγχος μπορεί να κατακλύσει ένα μικρό παιδάκι στον παιδικό σταθμό, εάν η μαμά του αργήσει να το πάρει από το σχολείο λίγα λεπτά ή όταν χαθεί για λίγο στο σούπερ-μάρκετ.
Τα μεγαλύτερα παιδιά, που θέλουν να έχουν τους γονείς τους ευχαριστημένους, ώστε να δέχονται την αγάπη τους, μπορεί να αισθάνονται στρες όταν τους δυσαρεστούν ή όταν τιμωρηθούν. Αισθάνονται στρες όταν τα μαλώνουν ή τα αποδοκιμάζουν, ιδιαίτερα άνθρωποι όπως γονείς και δάσκαλοι.
Όσο μεγαλώνουν, έχουν άγχος να αρέσουν στους φίλους τους και να εξασφαλίσουν την αποδοχή τους.

Ποιές είναι οι πηγές άγχους των παιδιών;

Στη σύγχρονη ζωή που ζουν τα παιδιά, συχνά οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από εκείνες που μπορούν να αντέξουν. Τα παιδιά στις μεγαλουπόλεις έχουν λιγότερο χώρο και χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και έκφραση, όπως και για χαλάρωση.
Από νωρίς πρέπει να μελετούν πολλές ώρες την ημέρα και να αξιολογούνται. Σε ένα οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον όπου η πίεση είναι πολύ έντονη για την επίδοση και τα άριστα αποτελέσματα, είναι πολύ πιθανό το παιδί να αναπτύξει συμπτώματα άγχους.
Σε μια οικογένεια με κάποια προβλήματα, όταν αυτά εκφράζονται μπροστά στο παιδί με έντονο τρόπο, δεν είναι απίθανο το άγχος να επεκταθεί και στα παιδιά της οικογένειας. Τα οικογενειακά προβλήματα μπορεί να είναι από ένα διαζύγιο, ένας θάνατος ή αρρώστια, μέχρι οικονομικά προβλήματα.
Πηγή άγχους για τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι όσα βλέπουν ή ακούν από την τηλεόραση ή άλλα παιδιά, σχετικά με δυσάρεστα γεγονότα, πόλεμο κτλ.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι πράγματα που για τους ενήλικες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, μπορεί να είναι σημαντική πηγή άγχους για ένα μικρό παιδί, όπως π.χ. μια αλλαγή στο θρανίο του στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: