Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΝΗΣΟ ΠΑΤΜΟ, π.Γ.Στ.


            Φέτος μας αξίωσε ο Θεός να πραγματοποιήσουμε ένα προσκύνημα στην ιερά Νήσο Πάτμο και να προσκυνήσουμε τα σεβάσματα της. Η ολιγοήμερη παραμονή στο Νησί μας έδωκε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά και να ζήσουμε  όλες τις ευλογίες που αποπνέουν από το Αποστολοβάδιστο βιβλικό Νησί της Πάτμου.
            Σ’ αυτό το δυσπρόσιτο και απόμερο τόπο έφθασε εξόριστος ο μαθητής του Χριστού Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής και Θεολόγος το 95 μ.Χ. από την Έφεσο, όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο και βάπτισε στην ορθόδοξη πίστη τους χριστιανούς της Πάτμου.
            Εκεί στο ιερό Σπήλαιο άκουσε τη φωνή του Θεού και είδε έντρομος μπροστά του τον Ιησού Χριστό και έγραψε καθ’  υπαγόρευση την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης με τα συνταρακτικά μηνύματα που περιέχει.
              Αυτό τον αγιασμένο τόπο ζήτησε και έλαβε ως δωρεά από τον αυτοκράτορα Αλέξιο  Κομνηνό ο όσιος Χριστόδουλος για να εγκαταστήσει μοναστική αδελφότητα τον 11ο αι. μ. Χ. και άρχισε να κτίζεται το καστρομονάστηρο της Πάτμου εις τιμή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
            Ο κατάφορτος Ναός του Θεολόγου, με το υπέροχο τέμπλο, τα μοναδικά βενετσάνικα  κανδήλια και οι πολυέλαίοοι, θησαυρίζει πλήθος θαυματουργούντων ι. Λειψάνων .
            Το δαιδαλώδες κτηριακό συγκρότημα του Ι. Ναού περιλαμβάνει εκτός από τους χώρους λατρείας, το Συνοδικό, Γραφείο Πατριαρχικού Έξαρχου, Γραμματεία και Υπηρεσίες, τα κελιά των μοναχών, τους χώρους εργασίας, τη θαυμάσια βιβλιοθήκη, το Σκευοφυλάκιο, το πλουσιότερο Μουσείο του Αιγαίου και τα εργαστήρια συντήρησης εικόνων και χειρογράφων.
            Επίσης  υπάρχουν σπουδαίοι εκκλησιαστικοί χώροι στη Νήσο μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση κατέχει το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, εκεί όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης διέμενε- μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Στο ιερό Σπήλαιο ο Ιωάννης, ως γνωστόν, έγραψε την Αποκάλυψη. « εγώ Ιωάννης ο αδελφός της υμών και συγκοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Ιησού Χριστώ εγενόμην εν τη νήσω την καλουμένην Πάτμω δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν Ιησού Χριστού» (Αποκ. 1,9).
Με την Ι. Μονή συνδέεται και η Πατμιάδα Σχολή η οποία ιδρύθηκε για να προετοιμάσει την αναγέννηση του σκλαβωμένου Γένους. Στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας η Σχολή έπαιξε βαρύνοντα ρόλο για την προετοιμασία της ελευθερίας. Ανάμεσα στους εξαίρετους μαθητές της Πατμιάδας Σχολής είναι και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας.
            Κάνοντας ένα περίπατο στη γραφική χώρα μέσα από τα στενά σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά και τις επιβλητικές Εκκλησίες της Μεγάλης Παναγιάς, της Διασώζουσας, της Παναγίας των κοιμητηρίων, της Υπαπαντής, του Μ. Βασιλείου και πλήθος άλλων, θα μας δώσουν την ικανότητα να εκτιμήσουμε την εφευρετικότητα του τοπικού αρχιτεκτονικού ρυθμού που χαρακτηρίζει την Ι. Μονή, την Αποκάλυψη και τον οικισμό της χώρας ως Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
            Τα σπίτια της Χώρας, λευκά και αναλλοίωτα από το χρόνο, περιζώνουν την Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννου σ’ όλη την κορυφογραμμή του υψώματος σ’ ένα σπάνιο σύνολο σε ομορφιά.
            Ο περίπατος στα στενά δρομάκια της Χώρας με τις καμάρες δίνουν μια ζωντανή εικόνα της καλαισθησίας του λαϊκού τεχνίτη. Υπάρχουν συνολικά 51 Εκκλησίες και η γυναικεία Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Υπάρχουν το Δημαρχείο, η Μονή του Θεολόγου, το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο  της Νήσου με διεθνή ακτινοβολία.
            Πολλά θα είχε να περιγράψει κανείς, αλλά αυτά τα ολίγα είναι νομίζουμε αρκετά για να μας δώσουν μια γεύση της αξίας και της ιερότητας της Νήσου, την οποία και εμείς γευτήκαμε κατά την ολιγοήμερη διαμονή μας. Μας αποζημίωσε με το παραπάνω.
            Αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει κανείς ένα τέτοιο προσκύνημα γιατί θα του δοθεί η ευκαιρία να απολαύσει ένα κομμάτι της ορθόδοξης χριστιανικής μας κληρονομιάς.     






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

βοηθεια σας πατερ....πολυ ωραιες φωτογραφιες.....ειναι οντως υπεροχα σε αυτο το νησι...και του χρονου να πατε και σε αλλα νησια