Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΩΣ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ


             Τρία βασικά στοιχεία πρέπει να κοσμούν την κάθε μητέρα και ιδιαίτερα την πρεσβυτέρα. Τα στοιχεία αυτά είναι : η απόλυτη και απεριόριστη αγάπη προ όλους, η προσπάθεια για την διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και των μελών της  ενορίας, αλλά και η μεσολάβηση της προς τον πατέρα όταν κάποιο πρόβλημα απασχολεί τα μέλη της οικογένειας- ενορίας.
            Η πρεσβυτέρα είναι η μητέρα της ενορίας και οι σχέσεις που αναπτύσσει, είναι σχέσεις αγάπης και μέριμνας. Πρέπει λοιπόν να ασχολείται με λεπτότητα και διάκριση και όχι με διάθεση αναμίξεως στα προβλήματα των τρίτων. Η πρεσβυτέρα είναι ο άνθρωπος που ψάχνουν οι πονεμένοι για να μιλήσουν, είναι το πρότυπο της ενορίας με χριστιανική ζωή, στάση αλλά και λόγο. Θα πρέπει να μη ξεχνά πως η θέση της δεν είναι να υπερβαίνει αυτή του συζύγου της. Κάποιες δε φορές μπορεί η συμβολή της να είναι καταλυτική και σωτήρια στους ανθρώπους που περιμένουν μία κουβέντα της. Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος είναι τιμητικός για την γυναίκα και διαρκής προσπάθεια της είναι η σωστή πορεία που δεν θα υποβιβάζει την θέση που της εμπιστεύθηκε η Εκκλησία δίπλα στον ιερέα
σύζυγο της.
            Η πρεσβυτέρα έχει πολλαπλό ρόλο που ενεργεί στο στίβο της ζωής, με τη χάρη που της εξασφαλίζει ο ιερέας σύζυγος της. Με το μυστήριο του γάμου, η ενότητα ψυχής είναι αδιάλειπτη και στόχο έχει την συνεχή ένωση δια της μυστηριακής ζωής, ταυτιζόμενη μετέχει δε η πρεσβυτέρα στο μυστήριο της κένωσης. Δέχεται και αντανακλά τη θεία χάρη, που αντανακλάται από το άρωμα της ιεροσύνης του συζύγου της και από τις αγιαστικές πράξεις του ιερέα. Αυτή η ύψιστη λειτουργική ζωή ανακαλύπτεται από ην πρεσβυτέρα που αγιάζει  ακόμη κι αν ο ιερέας είναι ανάξιος.
            Πως όμως η πρεσβυτέρα ανταποκρίνεται στην αποστολή της;
            Όλα ξεκινούν και απορρέουν από την εκλογή της υποψηφίας πρεσβυτέρας που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, να μην είναι βιαστική. « ουδέν ισχυρότερο, γυναικός ευλαβούς» λέγει ο  άγιος  Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

            ( «ΠΑΥΛΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ», Μάιος- Ιούνιος 2011)

4 σχόλια:

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Οι περισσότερες σημερινές παπαδιές είναι μοντέρνες με το παντελόνι τους και όλα τα συνοδευτικά. Οι παλιές που μύριζαν ευλάβεια και λιβάνι εξέλιπαν.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μια πρεσβυτέρα της ενοριας ειναι πολυ δραστηρια.

Να την εχει ο Θεος καλα.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Δυστυχώς το πνέυμα της εκκοσμίκευσης χτύπησε εκτός από τους ιερείς και τις πρεσβυτέρες.
Μακάρι να συνειδητοποιήσουν όλες ότι ο ρόλος τους είναι σημαντικός στην λειτουργία της ενορίας και να αλλάξουν πορεία.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι και να γίνει κάποια κοπέλα Πρεσβυτέρα είναι κλήση από τον Θεό.Όπως και του Ιερέα.