Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο άνθρωπος λάμπει μέσα στις δοκιμασίες




Μέσα στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων η είδηση της ναυτικής τραγωδίας, με το πλοίο NORMAN ATLANTIC που ταξίδευε από την Ηγουμενίτσα προς την Ιταλία, πάγωσε την ατμόσφαιρα και τις καρδιές όλων. Εκατοντάδες Έλληνες συμπολίτες μας, αλλά και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, βίωσαν ανείπωτες εμπειρίες, που κανένας άνθρωπος δεν θέλει να σκεφθεί και να βιώσει. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η  λαίλαπα της φωτιάς να απειλεί τις ζωές όλων, όσων υπομονετικά περίμεναν την σωτηρία από αέρος, ενέτειναν την αγωνία μας και έκαναν πιο θερμές τις προσευχές μας στον ουρανό να λάβει τέλος γρήγορα και ανώδυνα αυτή η δοκιμασία.
          Αλλά μέσα στη δοκιμασία ο Θεός στέλνει πάντα ανθρώπους του, που μπορεί να μην είναι ειδήμονες διασώστες, αλλά μπορούν με την παρουσία τους να στηρίξουν, να ενισχύσουν και να σώσουν ανθρώπινες  ζωές δίνοντας θάρρος, δύναμη και αισιοδοξία.
          Τέτοια υπήρξε η παρουσία του νεαρού Γεωργιανού Αρχιμανδρίτη Ηλία Καρτοζία, που πήγαινε για προσκύνημα στην Ιταλία. Παρουσία ανθρώπου του Θεού. Όταν η απόγνωση και η απελπισία κατάκλυζε τις ψυχές των δοκιμαζομένων ανθρώπων, αυτός τους προέτρεπε να προσεύχονται στον Θεό, που μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Κι έτσι σκόρπιζε γαλήνη και ηρεμία. Ο ίδιος, όταν ήρθε η σειρά του να τον περισυλλέξουν, είδε πίσω του μια γυναίκα με ένα παιδί και έδωσε σε αυτούς τη σειρά του!
          Δεν κατάφερε να σώσει τη ζωή του, αλλά σίγουρα η ψυχή του αγάλλεται στον θρόνο του Θεού, γιατί έγινε αιτία να σωθούν, αλλά και έδωσε την μαρτυρία της ορθόδοξης πίστης, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις δοκιμασίες και να διέρχεται με ανδρείο φρόνημα, νικηφόρα μέσα από αυτές.

Πηγή: Ορθ. Περ. «ΛΥΔΙΑ» τ. 503

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάρτυς.
Την ευχή του να έχουμε.