Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Πριν βγάλεις συμπέρασμα…          Κάποτε στο Άγιον Όρος ήταν ένας μοναχός που διέμενε στις Καρυές. Καθημερινά έπινε και μεθούσε και γινόταν αιτία να σκανδαλίζονται οι προσκυνητές.
          Κάποια στιγμή πέθανε και ανακουφισμένοι κάποιοι πιστοί πήγαν στον Γέροντα Παΐσιο να του πουν με ιδιαίτερη χαρά ότι επιτέλους λύθηκε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Και ο π. Παΐσιος τους απάντησε ότι γνώριζε για το θάνατο του μοναχού, αφού είδε ολόκληρο τάγμα αγγέλων, που ήρθαν να παραλάβουν την ψυχή του.
          Οι προσκυνητές απόρησαν και διαμαρτυρήθηκαν και κάποιοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν στον γέροντα Παΐσιο για ποιον ακριβώς μιλούσαν, νομίζοντας ότι δεν κατάλαβε ο γέροντας.
          Ο γέροντας Παΐσιος  τους διηγήθηκε:
          «Ο συγκεκριμένος μοναχός γεννήθηκε στη Μ. Ασία, λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης, όταν οι Τούρκοι μάζευαν όλα τα αγόρια. Για να μην το πάρουν από τους γονείς του, αυτοί το έπαιρναν μαζί τους στο θερισμό και για να μην κλαίει, του έβαζαν λίγο κρασί στο γάλα για να κοιμάται.
          Ως εκ τούτου μεγαλώνοντας έγινε αλκοολικός. Κάποια στιγμή και μετά από αποτρεπτικές απαντήσεις από διάφορους γιατρούς να μην κάνει οικογένεια, ανέβηκε στο Όρος και έγινε μοναχός. Εκεί βρήκε γέροντα και του είπε ότι είναι αλκοολικός. Τότε ο γέροντας του είπε να κάνει μετάνοιες και προσευχές κάθε βράδυ και να παρακαλεί την Παναγία να τον βοηθήσει νε μειώσει κατά ένα τα ποτήρια που έπινε.
          Μετά ένα χρόνο κατάφερε με αγώνα και μετάνοια να κάνει τα είκοσι ποτήρια που έπινε, σε δέκαεννιά.
          Ο αγώνας συνέχισε με την πάρωδο των χρόνων και έφτασε τα δύο- τρία ποτήρια, με τα οποία όμως πάλι μεθούσε».
         Ο κόσμος έβλεπε χρόνια ένα αλκοολικό μοναχό, που σκανδάλιζε του προσκυνητές, ο Θεός έβλεπε ένα αγωνιστή μαχητή που με μεγάλο αγώνα αγωνίστηκε να μειώσει το πάθος του.
          Χωρίς να ξέρουμε γατί ο καθένας προσπαθεί να κάνει αυτό που θέλει να κάνει, με ποιο δικαίωμα εμείς κρίνουμε την προσπάθεια του;»

Όσιος Παΐσιος Αγιορέιτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://istologio.org/?p=6064

Πολύ καλή συνέντευξη μιας συμμαθήτριας του Αγίου Παϊσίου.
Δείτε την, αξίζει.
Από Ζωντανό Ιστολόγιο

Ανάσταση νεκρής για να κοινωνήσει

O αρχιμ. Βενέδικτος Πετράκης (†8 Σεπτεμβρίου 1961) ανέπτυξε μια θαυμαστή ποιμαντική δραστηριότητα στην Ι. Μητρόπολι Αιτωλοακαρνανίας κα...