Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ α΄ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΝ ΤΡΟΠΑΡΙΟΝ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ,





Ήχος β΄        
 Πάσα πνοή και πάσα κτίσις σε δοξάζει, Κύριε, ότι δια του Σταυρού τον θάνατον κατήργησας, ίνα δείξης τοις λαοίς την εκ νεκρών σου αναστασιν, ως μόνος φιλάνθρωπος.

Ερμηνευτική απόδοση

Κάθε έμψυχο και άψυχο δημιούργημα σε δοξολογεί, Κύριε Ιησού Χριστέ, διότι με τη θυσία Σου πάνω στο σταυρό κατήργησες το θάνατο. Για να φανερώσεις στους λαούς την λαμπροφόρο ανάστασή Σου εκ των νεκρών, σαν ο μοναδικός Θεός της αγάπης προς το ανθρώπινο γένος.

Σχόλιο πνευματικής οικοδομής

Όλο το μυστήριο της λυτρώσεως είναι το μυστήριο της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτής της αγάπης χρειαζόμαστε πολύ φωτισμό και επίγνωση του εαυτού μας. Εάν ο Χριστός προσέφερε Ευατόν θυσία μέχρι και του Σταυρού, για  ανθρώπους αφοσιωμένους στο θέλημά του, το πράγμα δεν θα ήταν τόσο εκπληκτικό. Αλλ’ αυτό που δημιουργεί κατάπληξη και αποδεικνύει ανεξερεύνητο το μεγαλείο της θείας αγάπης είναι το ποιόν των ανθρώπων για τους οποίους θυσιάστηκε.
          Ο Χριστός ενηνθρώπησε και απέθανε για ανθρώπους αμαρτωλούς. Αμαρτωλοί, ασεβείς και ανάξιοι του θείου ελέους είμαστε τότε οι άνθρωποι. Αυτή την αλήθεια εκφράζει ο Απόστολος, όταν γράφει :«Συνίστισι την εαυτού αγάπην εις ημάς ο Θεός, ότι αμαρτωλών όντων ημών Χριστός υπέρ υμών απέθανεν» (Ρωμ. 5,8).
          Στον απέραντο ωκεανό της θείας αγάπης τι μπορούμε να ανταποδώσομε εμείς; Ένα ζητεί από μας ο αναστημένος Χριστός: να Του προσφέρουμε τις ψυχές μας για να τις αγιάσει, ώστε να απολαύσουμε τα αιώνια αγαθά «α ητοίμασε τοις αγαπώσιν αυτόν».

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: