Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η ανθρώπινη «δικαιοσύνη» και η ορθόδοξη πρόταση



Θαυμάστε ανθρώπινη δικαιοσύνη και ισότητα!
85 άτομα κατέχουν όσο 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Το 1% νέμεται 110 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου πλούτου.
Ενώ 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα!
    Πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με τον Ζαν Ζιγκλέρ «στην δολοφονική τάξη του κόσμου».
          Μπροστά σ’ αυτό τον παραλογισμό την τρέλα και την κτηνωδία του κόσμου υπάρχει η ορθόδοξη πρόταση που αποτελεί μία καταδίκη της πλουτοκρατίας και ο λόγος της είναι πράγματι σκληρός και ανελέητος.
          Αιτία των κοινωνικών πληγών που μαστίζουν τους λαούς είναι η πλεονεξία. Ο ι. Χρυσόστομος τη χαρακτηρίζει ολέθριο πάθος, διότι «ουκ έστι μη αδικούντα πλουτείν», δεν είναι δυνατό με κανένα τρόπο να πλουτίσει κανείς χωρίς να αδικεί.
«Όποιος αφαιρεί τη διατροφή από τον διπλανό του είναι σαν να τον σκοτώνει και όποιος δεν καταβάλλει το μισθό του στον εργάτη είναι φονιάς» (Σ. Σειρ. 34,22). Στο «άγε νυν οι πλούσιοι κλαύσατε ολολύζοντες» του αγ. Ιακώβου ο αποστερημένος μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια των πλουσίων κράζει και η κραυγή φτάνει στα αυτιά του παντοδύναμου Θεού.
          Και ο απ. Παύλος λέγει ότι: «Ρίζα πάντων των κακών η φιλαργυρία. Αλλά και οι κορυφαίοι Πατέρες καταδικάζουν αμετάκλητα την πλουτοκρατία της εποχής τους.
          Πολλοί λέμε, ότι η κατάσταση αυτή είναι αμετάβλητη και δεν υπάρχει ελπίδα  για μία εναλλακτική λύση (Τσόμσκι) και μ’ αυτή μας κάνουν πλύση εγκεφάλου καθημερινά. Αυτό είναι λάθος. Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει ο έμφυτος ηθικός νόμος και η ηθική επιταγή μόνο που είναι ναρκωμένη. Ο άνθρωπος με τα ψυχικά  αποθέματα που διαθέτει χρειάζεται αφύπνιση για ν’ αλλάξει την κατάσταση.
          Ας ελπίσουμε, ότι η ερχόμενη βασιλεία του Θεού θα τερματίσει κάθε αδικία και θα επικρατήσει η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη στον κόσμο και θ’ αποκατασταθεί κάθε αδικία.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: