Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Από την γιορτή της Μητέρας στο Πνευματικό μας Κέντρο

Μια μοναδική πορεία η κάθε μητέρα πάνω στη γη. Μια πορεία γεμάτη πόνους, ανησυχίες, χαρές και ευτυχία. Μια πορεία προετοιμασίας που αρχίζει 20 χρόνια πριν, με τη δική της ανατροφή (Ναπολέων).

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα η παρουσία της μητέρας μέσα στην ιστορία είναι διαχρονικά αναγνωρισμένη. Η μητέρα έχει τη μεγάλη ευλογία να είναι συνδημιουργός του Θεού.

Η μητέρα είναι ένα θαύμα, γιατί η μητρότητα περιλαμβάνει τις ευγενέστερες ανθρώπινες εκδηλώσεις: την αγάπη, την προσφορά, τη θυσία, την αυταπάρνηση, το ολοκληρωτικό δόσιμο στο καθήκον.

Ο Κωστής Παλαμάς γράφει: «Τα εννέα δέκατα των μεγάλων ανθρώπων που δοξάστηκαν, στις μητέρες τους οφείλουν τον πυρήνα του μεγαλείου τους». Πού οφείλεται αυτή η παντοδύναμη επιρροή της μητέρας;

Στην αγνή, αληθινή, στη χωρίς δόλο και αντάλλαγμα αγάπη της. 

Μοναδικό πρότυπο μητέρας είναι η Υπεραγία Θεοτόκος, η «ευλογημένη εν γυναιξί». Γιατί έζησε την επίγεια ζωή της μέσα στη καθημερινή σιωπή της μητρικής φροντίδας. Έζησε ως Μητέρα, αγάπησε ως Μητέρα, αλλά και πόνεσε ως Μητέρα στις ώρες του Πάθους του Χριστού.

 «Ω, πόσο αξιοθαύμαστες είναι οι γυναίκες των χριστιανών» θα ομολογήσει με δέος ο Λιβάνιος για την μητέρα του μαθητού του Χρυσοστόμου, κατανοώντας τον ρόλο της χριστιανής μάνας στον κόσμο.

Προτείνει ο Ιερός Αυγουστίνος «δώστε μου, μητέρες Χριστιανές και μπορώ να αναμορφώσω τον κόσμο»!





Αποσπάσματα από την ομιλίας της κ.Βοϊνέσκου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Χαράς
Χρόνια πολλά στην Ελληνίδα μανα

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΟΜΙΛΙΑ.
ΤΕΛΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στην ενορία
Πρωτοτυπισε σε ιδέες με τα λουλούδια.
Και του χρόνου με υγεια!!!!!!