Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ υπέρ των αμαρτωλών


Πως θυσιάζεται ο πιστός
Η κορυφή της αγάπης της αληθινής, κατά τον λόγον του Κυρίου είναι να θυσιάζεται ο πιστός για τους άλλους ανθρώπους: “Μείζονα ταύτης αγάπην ουδείς έχει,ίνα τις την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού” (Ιωάν. 15,13). Πως μπορεί όμως να θυσιάζεται κανείς για τους άλλους στην καθημερινή ζωή του; Δεν θυσιάζονται όλοι, ούτε μπορούμε σαν τον Θεάνθρωπο, πάνω σ’ ένα σταυρό. Μπορεί όμως ο καθένας να εκδηλώσει την αγάπη του με πολλούς τρόπους θυσίας, αφού η αγάπη η αληθινή είναι πάντα μια θυσία του εαυτού μας  για τους άλλους. Έναν τέτοιο τρόπο μας φανερώνει και ο Άγιος Ποιμήν με συντομία. Ιδού τα λόγια του:
          “ Είπε κάποτε ο Αββάς Ποιμήν: “Μεγαλύτερη αγάπη δεν μπορεί να βρει κανείς, εκτός από την αγάπη εκείνη, που μας οδηγεί να προσφέρουμε την ίδια τη ζωή μας για χάρη του διπλανού μας. Έτσι, αν ακούσει κάποιος λόγο πονηρό, δηλαδή λυπηρό για τον ίδιο, και ενώ μπορεί ο ίδιος, να απαντήσει όμοια με λυπηρό, αλλά αγωνίζεται μέσα του να μη μιλήσει, η ακόμα, αν αδικηθεί και υπομένει και δεν εκδικείται, αυτός προσφέρει τη ζωή του θυσία για χάρη του άλλου”.
          Ποιος, από μας, ας αναλογισθούμε, ποιος ανέχεται τις προσβολές, η τις αδικίες των άλλων και δεν τρέχει να βρει το δίκιο του η δεν απαντά και μάλιστα σκληρά στα όσα δυσάρεστα του λένε; Αυτός, ο τρόπος, που μας συμβουλεύει ο Άγιος Ποιμήν είναι ένα αληθινό καθημερινό σχολείο αγάπης.
  Π. Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΣ 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: