Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΤΙ ήταν τα Οθόνια;

 


Τα οθόνια βρέθηκαν μαζί με το «σουδάριον» στον τάφο του Ιησού. Τα «οθόνια» ήταν μικρές λευκές ταινίες/ επίδεσμοι από λινό ή βαμβακερό ύφασμα,  με τις οποίες τύλιγαν κατάλληλα τον νεκρό. Η λέξη αυτή αποτελεί υποκοριστικό της λέξης «οθόνης». Τα «οθόνια» αναφέρονται ως «κειρίαι».

          Όσοι προλάβαμε τις δημόσιες προβολές ταινιών σε δημοτικούς χώρους, κατά κανόνα το καλοκαίρι, από τους διάφορους Δήμους [συνηθισμένος τρόπος ψυχαγωγίας τότε], θυμόμαστε ότι, για να γίνουν οι προβολές αυτές άπλωναν ένα λευκό πανί…. Αν μάλιστα τύχαινε να φυσάει, το λευκό αυτό πανί πηγαινοερχόταν, φούσκωνε και ξεφούσκωνε, με αποτέλεσμα το άφθονο γέλιο ακόμα και σε σοβαρές ή δραματικές ταινίες. Οθόνη λέμε και την οθόνη της τηλεόρασης, ή την οθόνη του υπολογιστή κ. λ .π., αφού κανονική οθόνη (λευκό πανί) δεν υπάρχει σ’ αυτές της συσκευές! Στις περιπτώσεις αυτές, η σημασία της οθόνης έχει επεκταθεί και σε «επιφάνεια πάνω στην οποία προβάλλονται εικόνες».

          Τη λέξη «οθόνη» (στην κανονική δηλαδή μορφή, όχι στην μορφή του υποκοριστικού «οθόνια» με τη σημασία μεγάλου λευκού πανιού/σεντονιού), θα την συναντήσουμε και στις Πράξεις των Αποστόλων 11, 5-10, σε όραμα που είδε ο Απόστολος Πέτρος σχετικά με τις επιτρεπόμενες τροφές,

          Ανδρέας Μοράτος   

Δεν υπάρχουν σχόλια: