Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ο Ιησούς και η Σαμαρείτισσα

 

Ο Ιησούς δεν διστάζει να συναναστρέφεται δημόσια με γυναίκες. Μία από αυτές είναι η γυναίκα από τη Σαμάρεια. Η Σαμαρείτισσα πηγαίνει να βγάλει νερό από το πηγάδι, ο Ιησούς όμως της προσφέρει το αιώνιο, «ζωντανό» νερό. Διδάσκει μια Σαμαρείτισσα ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών και δεν υποβιβάζει τη γυναίκα που είχε προηγουμένως αμαρτήσει. Αντίθετα, την εξυψώνει προσφέροντάς της την αλήθεια της πίστης και την αποκάλυψη ότι ο ίδιος είναι ο Μεσσίας που αναμένουν.

          Ο Ιησούς προσκαλεί μια γυναίκα αλλόθρησκη και ανήθικη με σκοπό να την απομακρύνει από την αμαρτία. Η Σαμαρείτισσα εκπλήσσεται που κάποιος Ιουδαίος της απευθύνει τον λόγο και μάλιστα για τον επιπλέον λόγο ότι είναι γυναίκα. Δεν είναι μόνο η καταγωγή, αλλά και το φύλο: «Εσύ Ιουδαίος κι εγώ Σαμαρείτισσα. Πως μπορείς να ζητάς να σου δώσω να πιείς;» Η Σαμαρείτισσα θεωρούνταν αμαρτωλή γιατί είχε αλλάξει πολλούς συντρόφους και είχε σχέση με άντρα εκτός γάμου.

          Ο Ιησούς έρχεται σε αντίθεση με τα στερεότυπα που επικρατούσαν σχετικά με το φύλο, τη θρησκεία, την καταγωγή και τις κοινωνικές νόρμες. Ανατρέπει τα δεδομένα της εποχής του και της εμπιστεύεται το μυστικό της λατρείας «εν πνεύματι και αληθεία», υπερβαίνοντας την αντίθεση της παράδοσης μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών. Ενθαρρύνει ο ίδιος τις γυναίκες να αναλάβουν ρόλους που εκείνη την εποχή θεωρούνταν αντρικοί. Άλλωστε η Σαμαρείτισσα είναι η πρώτη γυναίκα που κηρύττει το ευαγγέλιο.

          «ΣΥΝΑΞΗ», τ. 165

Δεν υπάρχουν σχόλια: