Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Συμβουλές Εξοικονόμησης Ενέργειας ...

1. Το αυτοκίνητο στο «ρελαντί» απλά καταναλώνει καύσιμο και ρυπαίνει. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε το αυτοκίνητο τον χειμώνα είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά. Μισό λεπτό ζέσταμα είναι αρκετό. Περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, απλά σπαταλά καύσιμο.
2. Εάν πρόκειται αν αλλάξετε κουφώματα (πορτοπαράθυρα), δώστε μεγάλη προσοχή στους υαλοπίνακες που θα επιλέξετε. Εκτός από το να είναι διπλοί, θα πρέπει εάν το ακίνητο βρίσκεται σε θερμό κλίμα να είναι αντιθερμικοί και εάν είναι σε ψυχρό, κανονικοί ώστε να εγκλωβίζουν την ηλιακή θερμότητα μέσα στο οίκημα.
3. Χρησιμοποιήστε τις κουρτίνες σαν θερμομονωτική ασπίδα. Κατά την διάρκεια τις ηλιοφάνειας τον χειμώνα ανοίξτε τις για να ζεσταθεί το δωμάτιο από τον ήλιο, αλλά το βράδυ καλείστε τις ώστε να εγκλωβίσει την θερμότητα στο εσωτερικό του δωματίου. Το καλοκαίρι πράξτε αντίθετα.
4. Κλείνετε το διάφραγμα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε, γιατί διαφορετικά ο θερμός αέρας του δωματίου διαρρέει στο περιβάλλον.
5. Φυτεύοντας κατάλληλα δένδρα και θάμνους σε μικρή απόσταση από τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, εξασφαλίζεται καλύτερη θερμομόνωση.
6. Για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήστε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίηση τους. Έτσι θα έχετε αυτόνομο φωτισμό χωρίς κόστος χρήσης.
7. Ρυθμίζοντας χαμηλότερα κατά μερικούς βαθμούς κελσίου τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου ή του μπόιλερ εξασφαλίζετε σημαντική οικονομία χωρίς αισθητή επίπτωση στο ζεστό νερό.
8. Προτιμήστε να ζεσταίνετε το νερό στον βραστήρα, αντί να χρησιμοποιείτε κατσαρόλα. Ζεσταίνεται ταχύτερα και οικονομικότερα. Μάλιστα, προσπαθήστε να τοποθετείτε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού.
9. Με την εγκατάσταση ενός ταχυθερμαντήρα (ζεστού νερού) αερίου, εξασφαλίζετε οικονομία τουλάχιστον 30%

Δεν υπάρχουν σχόλια: